Economic

Bunge suspendă exporturile către Rusia

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a determinat multe companii să își înceteze activitatea pe care o desfășurau în Rusia. Printre firmele care au profit mare în urma activității desfășurate în Rusia se numără și companii românești, iar una dintre ele activează și pe piața buzoiană. Este vorba despre Bunge, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din lume, care, potrivit unei liste făcută de Universitatea Yale, obține din Rusia 2,6 la sută din veniturile sale globale, echivalentul a 1,5 miliarde de dolari anual.

Dacă luna trecută OPINIA scria că Bunge se află printre firmele care nu se retrag de pe piața din Rusia, acum situația s-a schimbat. Potrivit unei liste realizate de Universitatea Yale, Bunge nu se mai află pe lista companiilor care continuă să activeze pe piața din Rusia, ci doar pe aceea a companiilor care reduc unele operațiuni comerciale semnificative, dar continuă cu altele. Concret, Bunge, cu sediul în Statele Unite, suspendă exporturile, dar continuă anumite activități interne.

Și oficialii Cargill, cealaltă companie care activează în domeniul cerealelor și care nu-și anunțase retragerea, au declarat că își reduce operațiunile din Rusia, unde realizează mai puțin de cinci la sută din afacerile globale. Experții în comerț spun că decizia Cargill de a rămâne în țară este, de asemenea, un efort de a păstra cota de piață atunci când vine vorba de concurenții interni. „Adevăratul risc pentru Cargill, precum și pentru rivalii săi cu sediul în SUA, ADM și Bunge, este că retragerea din Rusia ar deschide piața pentru naționalizare, potrivit analistului S&P Chris Johnson. Acest lucru ar putea elimina complet companiile cu sediul în străinătate de pe piața rusă, de 144 de milioane de persoane”, se precizează într-un articol forbes.ro.

Peste 500 de companii și-au anunțat retragerea din Rusia, de la începutul războiului în Ucraina, însă mai sunt unele care și-au continuat activitatea în această țară, în ciuda sancțiunilor impuse și a criticilor primite de la consumatori. Universitatea Yale a realizat o listă completă cu toate companiile care au plecat din Rusia, de la cele care au ales să încheie complet relația cu țara respectivă, care au suspendat activitatea, și-au redus-o până la cele care au amânat viitoarele investiții sau chiar și firmele care au mers contra curentului și au decis să rămână.

Un număr de 58 de companii continuă să își desfășoare activitatea în Rusia. 71 au anunțat că amână viitoarele investiții/dezvoltare/marketing planificate, în timp ce continuă să deruleze afaceri substanțiale. 32 de companii au redus unele operațiuni comerciale semnificative, dar continuă altele. 202 companii au redus temporar majoritatea sau aproape toate operațiunile, păstrând, în același timp, deschise opțiunile de returnare. 187 de companii opresc total angajamentele rusești sau părăsesc complet Rusia. Cel puțin o sută de companii globale au amânat sau au retras acorduri de finanțare în valoare de peste 45 de miliarde de dolari, de la invazia Rusiei în Ucraina. Acestea includ oferte publice inițiale, obligațiuni sau împrumuturi și achiziții, scrie Bloomberg, citat de economedia.ro.

Ofertele de pe piața de acțiuni din SUA au fost cel mai grav afectate de volatilitatea globală în primul trimestru, deoarece o mulțime de firme și-au amânat listarea, în timp ce piețele de datorii japoneze și europene au suferit și ele din cauza întârzierilor. Perturbarea vine pe măsură ce conflictul a tulburat piețele de finanțare, a afectat apetitul investitorilor pentru risc și a crescut incertitudinea cu privire la creșterea ratelor dobânzilor și lanțurile de aprovizionare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker