Actualitate

BNR Buzău a sărbătorit 130 de ani de existență

Agenția Buzău a Băncii Naționale a României a sărbătorit, în cadrul unui eveniment desfășurat la sediul instituției, 130 de ani de la înființare. Evenimentul a fost deschis de Georgeta Pufu, director al Agenției Buzău, și de  Dan Suciu, director al Direcției Comunicare și relații cu publicul. Nadia Manea, expert principal în cadrul Direcției Secretariat a BNR ,a prezentat repere din cei 130 de ani de existență a agenției.

Agenția BNR Buzău și-a început operațiunile la data de 1 iulie 1893. Decizia de înființare a fost avizată de Consiliul de administrație al BNR în noiembrie 1892, când guvernatorul Theodor Rosetti a prezentat solicitarea Camerei de Comerț Ploiești de a înființa o agenție a BNR în orașul Buzău. După deschiderea ghișeelor, un mare număr de comercianți și industriași din orașul și județul Buzău au putut sconta și reesconta polițe la agenția locală a BNR, având astfel acces la creditul ieftin, atât de necesar dezvoltării afacerilor și modernizării locale.

Între 1895 și 1896, pe bulevardul Parcului, devenit ulterior Bulevardul I.C. Brătianu, a fost construit sediul Agenției Buzău, care avea să-și desfășoare activitatea aici timp de un secol. Astăzi, Agenția funcționează într-un imobil nou, modern, a cărui edificare a fost finalizată în noiembrie 1995. Inițial, adresa acestuia a fost strada Unirii nr. 163, astăzi este strada Constantin Garoflid nr. 3.

Pe tot parcursul acestui an aniversar, sub egida proiectului „Să vorbim despre bani si bănci”, Agenția Buzău a BNR a desfășurat activități de educație financiară cu elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar din județele Buzău și Ialomița, atât la sediul unităților de învățământ, cât și la sediul băncii.

Agenția Buzău a organizat, în perioada 27 – 28 aprilie 2023, „Zilele porților deschise la BNR”, ocazie cu care vizitatorii au primit informații referitoare la istoria și identitatea Băncii Naționale a României, precum și despre istoria agenției.

În perioada 19 – 23 iunie 2023 s-a desfășurat la BNR Agenția Buzău proiectul „Tabăra urbană de educație financiară”, proiect la care au participat 30 de elevi din județul Buzău, înscriși la unități școlare din comunele Gălbinași, Merei și Poșta Câlnău. Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor. Pe parcursul celor cinci zile ale taberei, specialiști din cadrul acestor instituții au prezentat noțiuni și concepte financiare pe înțelesul copiilor, cu scopul de a dezvolta obiceiuri sănătoase privind modul de gestionare a banilor, iar elevii au învățat și s-au distrat în același timp.

În data de 12 octombrie s-a desfășurat la BNR Buzău „EconomicHub”, proiect de dezbatere economică și financiară adresat mediului de afaceri.

De asemenea, în această perioadă sunt organizate două expoziții itinerante, adresate buzoienilor, respectiv:

  • „Banca Națională a României – tradiție și actualitate”, expusă în Piața Daciei până la sfârșitul acestei luni. Expoziția este un proiect cultural ce susține demersurile constante ale instituției de informare a publicului larg cu privire la rolul și funcțiile băncii centrale;
  • „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote și monede”, organizată în sediul agenției până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Expoziția este un proiect educațional ce are în vedere creșterea nivelului de cunoaștere a însemnelor monetare în rândul publicului larg și descoperirea faunei numismatice care a decorat monedele și bancnotele de-a lungul vremii.

Articole similare