Actualitate

Biologul Oana Ristea, exemplu de voluntar implicat în ajutorarea copiilor abandonați

3.000 de copii abandonați se află în grija Asociației „Ajungem Mari”, o organizație neguvernamentală care are voluntari la Buzău și la Râmnicu Sărat. Coordonatorul asociației la Buzău este cercetătorul biolog Oana Ristea, care a pornit pe acest drum al voluntariatului în anul 2017, în Centrul de plasament CP2, prin Programul „Ajungem Mari”. Ea a povestit despre această preocupare a sa, de a fi prezentă în comunitatea buzoiană prin voluntariat, în cadrul unui interviu oferit Fundației Comunitare Buzău,  care desfășoară a patra ediție a Campaniei „Luna Femeii”, care s-a bucurat de un real interes având în vedere că promovează și susține persoane  cu inițiativă din Buzău.

„A fost un moment în care am simțit că fac ceva pentru comunitate, pentru că și acești copii sunt ai noștri, ai comunității. Am încercat și încerc în continuare să ajut la integrarea lor, să organizez, ca și coordonator județean al programului, activități și evenimente care vor deveni amintiri frumoase pentru ei”, a povestit Oana Ristea pentru Fundația Comunitară Buzău.

O altă activitate de voluntariat pe care o face cu succes și care are impact în comunitate este participarea la orele de educație ecologică pe care le desfășoară la sediul Apelor Române, unde își desfășoară activitatea de cercetător. Cea mai recentă activitate a avut-o cu elevii Școlii nr. 11, care este, după cum se știe, prima „școală verde” din țară. „Le-am vorbit despre importanța menținerii apelor curate, în special punând accent acum pe colectarea selectivă și reducerea utilizării ambalajelor din plastic”, a precizat Oana Ristea, care a mărturisit că, prin voluntariat, se îmbină cele două pasiuni ale sale: cercetarea și pedagogia: „Îmi place să dăruiesc din cunoștințele mele și să trezesc pasiuni”.

A devenit în timp un militant pentru acel voluntariat care se face nu doar pentru obținerea unei adeverințe, ci  și pentru acela care se face din suflet, care nu înseamnă doar timp liber petrecut altfel, ci și unul consistent, cum ar fi amenajarea de spații interesante și utile, la activități de ecologizare, la activități cu persoane defavorizate: oameni în vârstă, copii instituționalizați, persoane cu deficiențe…

În altă ordine de idei,  precizările Oanei Ristea apreciind activitatea unor parteneri în proiecte și activități indică, de fapt, ce mult înseamnă astăzi implicarea organizațiilor neguvernamentale buzoiene pentru educarea tinerei generații, nu numai în spiritul voluntariatului, ci pur și simplu pentru viață, fie că este vorba despre copiii instituționalizați, fie că nu. „Admir activitatea Asociației <Îmbunătățirea vieții> (am fost invitați cu copiii la evenimentele organizate în fiecare vară), Școala din parc (excelent proiect pentru copii), activitatea fetelor de la Aluniș Center (care ne-au primit mereu cu copiii <Ajungem mari> la centru), Zestrea Bisoceană (Aura este minunată), proiectul <Slow food >(mi-ar plăcea un parteneriat pentru a oferi și copiilor instituționalizați experiențe interesante) și toate inițiativele realizate din FCBZ”, a mai spus Oana Ristea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker