luni, 10 august 2020

Biblioteca Județeană își așteaptă cititorii la mall

Începând de vineri, ­Bi­blioteca Județeană „Vasile Voiculescu” așteaptă pasionații de lectură și nu numai în spațiul închiriat în incinta Galleria Mall Buzău, unde va funcționa vreme de câțiva ani, timp în care sediul de pe Bulevardul Unirii va fi supus unei ample reabilitări.

Deschiderea bibliotecii s-a făcut într-un mod festiv, fiind prezenți președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, comandantul Diviziei 2 Infanterie Ge­tica, generalul Gheorghiță Vlad, directorii biblitecilor județene din Prahova și Brăila, consilieri, angajați ai Consiliului Județean și ai bibliotecii, dar și cititori.

„Astăzi e o zi deosebită, pentru că este un gest de normalitate, trebuia să se întâmple acest lucru și chiar dacă au fost îndoieli, la capătul unei munci fantastice Biblioteca <Vasile Voiculescu> își redeschide porțile pentru cei interesați într-un spațiu adecvat pentru acti­vitatea bibliotecii. Și chiar dacă spațiul de aici este unul deosebit, eu sper că în scurt timp Biblioteca să se întoarcă la locul ei, într-o clădire de patrimoniu, reprezentativă și la nivel național. Mulțu­mesc efortului conjugat al celor din Consiliul Județean care s-au ocupat de tot ceea ce a însemnat mutare, dar și realizarea proiectului de reabilitare și, în primul rând armatei care ne-a ajutat cu mutarea fondului de carte”, a spus președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

Noul spațiu în care va funcționa biblioteca jude­țeană are o suprafață de 1305 metri pătrați și este situat la etajul 1 al centrului comercial Galleria Mall, lângă cinematograf.

Noul spațiu este unul primitor și special amenajat încât să permită nu numai actul lecturii, ci și activități de educație nonformală, seminarii, cursuri, lecții interactive – la biblioteca fran­ceză spre exemplu-, jocuri în secția internet-multimedia, un loc de joacă pentru copii dar și alte activități distractive mai ales pentru micii cititori.

Biblioteca Județeană dispune în acest moment de unul dintre cele mai moderne și mai bine utilate sedii de instituții de profil din țară, directorul bibliotecii, Sorin Burlacu, precizând că spațiul este suficient pentru a permite desfășurarea activităților specifice, dar și a unor manifestări culturale care vor avea loc în viitor.

Cu un fond de carte de peste 300.000 de volume, biblioteca a început mutarea propriu-zisă la începutul primăverii, cu ajutorul armatei și sub supravegherea specialiștilor în construcții, clădirea actuală de pe bulevardul Unirii fiind în pericol de prăbușire. Mutarea volumului de carte a fost un proces extrem de anevoios dar făcut cu mare atenție pentru a nu produce pagube clădirii vechi.

Imobilul va intra în perioada următoare într-un proces de restaurare cu fonduri europene de aproximativ 4,3 milioane de euro, lucrări programate să dureze 47 de luni, urmate de o perioadă de cinci ani de monitorizare a clădirii.

loading...
error: Content is protected !!