duminică, 24 ianuarie 2021

Benone Sinulescu îl acuză pe Hruşcă de neseriozitate

• Buzoianul nu înţelege de ce Ștefan nu recunoaşte că l-a ajutat mult în cariera muzicală

Benone Sinulescu a ­măr­tu­risit, pentru redacţia Impact-PlayTech, că este foarte supărat pe colegul lui de breaslă Ștefan Hruşcă, pentru că acesta nu a recunoscut niciodată rolul important pe care l-a jucat Nea Beni în cariera sa.

Sinulescu susţine că, în anii ’80, Hruşcă l-a rugat să-l ajute să îşi facă rapid un repertoriu pentru concertele Sărbătorilor de Iarnă, iar Benone l-a ajutat fără să stea o clipă pe gânduri. „Hruşcă a interpretat piesele ca nimeni altul, dar niciodată, absolut niciodată, nu a spus un cuvânt şi despre faptul că l-am ajutat, în felul meu, să ajungă la acel colind, pe care, recunosc, îl cântă foarte bine. Nu e vorba despre invidie profesională, ci mai degrabă doar de chestie de camaraderie profesională”, a declarat Nea Beni.

Artistul spune că niciodată nu s-a lăudat în presă cu ajutorul pe care l-a dat diferiţilor artişti aflaţi la început de carieră, mai ales că i-a plăcut tot timpul să descopere voci neşlefuite pe care să le ajute să ajungă cunoscute peste ani. „Nu m-am lăudat niciodată prea mult cu asta, dar cei din lumea spectacolului ştiu acest lucru, mi-a plăcut mereu să ­des­copăr giuvaieruri muzicale. Nu pot cânta cu plăcere melodii ale căror cuvinte sună jenant, ceva de genul. La mine, cele două, linia melodică şi textul, trebuie să formeze un tot. Iar în perioada aceea, de final de regim comunist, găsisem şi câteva colinde care mi-au plăcut mult”, a declarat Benone Sinulescu. Ștefan Hruşcă i-a cerut chiar acordul la un moment dat de a-i interpreta unele piese, inclusiv colindul „Deschide uşa, creştine!”.

Trecerea anilor a făcut însă ca supărarea lui Nea Beni să se mai atenueze, dar spune că nu se va stinge niciodată pe deplin. Și, deşi nu recunoaşte, apropierea fiecărui sezon de iarnă şi interpretarea colindelor redeschide în el această rană, incomplet vindecată. Benone Sinulescu susţine că duce dorul vremurilor în care cânta colinde. De altfel, în urmă cu peste zece ani, a lansat un CD special de colinde, alături de trupa „Millenium” din Chişinău, intitulat „Noi vă colindăm”, care a prins foarte bine.

Benone nu a avut cui cânta colinde anul acesta, cu excepţia soţiei, cei doi fiind retraşi de ceva vreme la Bârzava, lângă Arad, acolo unde şi-au amenajat o căsuţă ca-n poveşti.

La cei 83 de ani ai săi, Benone Sinulescu rămâne unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară ai românilor din toate timpurile, cu peste 400 de piese în repertoriu.

loading...
error: Content is protected !!