Monden

Benone Sinulescu, amintiri din copilărie: „Era să mor strivit de roata morii”

Unul dintre cei mai mari artiști de muzică folclorică din toate timpurile, buzoianul Benone Sinulescu, a povestit că nu a fost un copil prea cuminte, însă nici din cale-afară de obraznic. Născut pe 24 mai 1937 la Siriu, într-o familie în care și vorba bună, dar și chelfăneala își găseau locul, Benone își amintește că a luat bătaie de la tatăl său o singură dată.

Calitățile vocale i-au fost descoperite de dascălul școlii primare din Pleșcoi, dar dragostea de cântec o avea… pur și simplu ,,de undeva”, poate de la tatăl său, cântăreț la strană, poate de la țăranii satului, poate de la femeia aceea care, ducându-și vacile la păscut, doinea a dor și jale.

Și tot în copilărie a pățit multe și mărunte, din care a scăpat de fiecare dată și tot de fiecare dată își aduce aminte cu nostalgie și cu drag de pățaniile de pe meleagurile buzoiene. Artistul a dezvăluit chiar că a fost la un pas de moarte.

„Am avut peripeții de-a lungul vieții. Am luat bătaie de la tata prima și singura dată. Bunicul avea o moară și un iaz. Eu m-am suit într-un vișin, care avea crengile peste apa aia. Am căzut pur și simplu în apă și dacă nu era mama acolo, să mă prindă de cămeșă și să mă tragă înapoi, mă lua roată aia de la moară și probabil nu mai prindeam ziua de azi. Și când m-a prins tata, m-a bătut de mi-a făcut fundul zebră. Țin minte asta cât oi trăi”, a povestit Benone Sinulescu.

De unde a primit numele Benone

Buzoianul a mai vorbit și despre originea numelui pe care l-a primit la botez, Benone, un nume destul de neobișnuit.

„M-a botezat soția fratelui bunicului meu. Cornelia Damian. Cum am devenit Benone? Asta e bine de povestit: mama mea fiind țărancă, în timp ce era gravidă, avea o surată. Ce înseamnă surată? Se lega o frăție între femei. Și surata mamei era gravidă, și mama. Și ele acolo citeau o carte, Genoveva de Brabant. Era o povestioară, am citit-o și eu când eram mic, de curiozitate, să știu de unde mi se trage numele. Această Genoveva născuse și ea un copil, un băiat pe care îl chema Benoni, în limba italiana ar însemna Fiul durerii. A trăit în pădure, printre ­ani­male, printre căprioare și, citind mama această carte, așa mult i-a plăcut încât a zis că, dacă naște băiat, o să-i pună numele Benoni, și dacă naște fată o să-i pună numele Genoveva. Și mama a născut băiat. Deci Benoni. Între timp s-a transformat numele, a devenit Benone”, povestește artistul.

Articole similare