Sănătate

Bebeluş născut de o minoră bolnavă de gripă, mort la Maternitatea Buzău

Un bebeluş a decedat în Maternitatea Buzău, la mai puţin de 24 de ore de la naştere. Motivul decesului nu este încă cunoscut oficial, dar scorul APGAR, metodă practică de evaluare a stării fizice a nou-născutului imediat după naştere, a fost 2 din 10. Cea care i-a dat naştere este o minoră de 15 ani, care a fost diagnosticată cu gripă cu tipar AH1.

Cazul de gripă confirmat la Buzău la o minoră de 15 ani însărcinată, care a născut la Maternitatea Buzău şi al cărui copil a decedat, readuce  în atenţia opiniei publice problemele de educaţie şi de mentalitate care fac posibile apariţia unor astfel tragedii. Din cele relatate de medicul epidemiolog Carmen Scântei reiese faptul că minora a avut o sarcină  cu probleme şi, dincolo de vârsta mult prea fragedă a viitoarei mămici, aceasta nu a fost suprave­ghea­tă de vreun medic pe parcursul sarcinii.

„Sarcina a avut probleme pentru că , în ultima vreme, a avut contracţii uterine dureroase. Ea a prezentat o stare subfebrilă pe o perioadă mai lungă de timp, care a fost interpretată în contextul sarcinii. La un moment, la Râmnicu Sărat, s-a pus problema intervenţiei prin cezariană, dar fiind minoră şi neavând însoţitor, nu s-a putut interveni, pentru că nimeni nu şi-a dat acordul riscului operator, după care ea a fost transfe­rată în Buzău.

S-a făcut un consult interdisciplinar între infecţionist şi ginecolog şi au aşteptat ca lucrurile să se petreacă cât se poate de normal, luând toate măsurile de prevedere în Maternitate ca ea să nu răspândească eventuala viroză, pentru că era etichetată la internare cu viroză. Imediat după naştere – a născut la Buzău – starea ei a început să se deprecieze, motiv care a determinat medicul de la Terapie Intensivă, care a monitorizat-o în primele ore, să  ia decizia să o transfere la Bucureşti cu acceptul unităţii care a şi primit-o, copilul rămânând la Buzău pentru că nu ar fi  suportat transportul. Copilul a murit în dimineaţa aceasta(n.r. luni) ”, a relatat pe scurt medicul Carmen Scântei situaţia minorei.

Potrivit aceleiaşi surse, copila s-a prezentat pentru prima dată la un medic la Spital la Râmnicu Sărat, atunci când se afla în luna a opta.  Gripa a fost depistată la gravidă abia joi, 10 ianuarie. „Noi ne-am dat seama că are gripă joia trecută, când s-a prezentat la contagioase şi am decis să recoltăm două probe de exudat la doi suspecţi de gripă. Ele au plecat la Bucureşti şi astăzi (luni, n.r.) am aflat rezultatul pe care l-am comunicat Bucureştiului unde pacienta se află în prezent. Fata a primit tratament pentru gripă, care a fost administrat în Maternitate în perioada de spitalizare”, a mai declarat medicul Carmen Scântei.

Potrivit medicului specialist epidemiolog, demersurile privind gripa au fost făcute la momentul la care s-a lansat suspiciunea conform meto­dologiei. La acest moment s-au recoltat probe şi se investighează cauzele care au determinat decesul bebeluşului.

Gravida în vârstă de 15 ani a fost nesupravegheată de un medic, iar în ultima perioadă de timp a fost internată la Râmnicu Sărat. Dar chiar şi aici „a fugit din spital, a refuzat în cele mai multe situaţii tratamentul şi internarea prelungită”, spune medicul epidemiolog. De la Spitalul Rîmnicu Sărat a fost externată la cererea familiei şi, în final, ea a ajuns la Buzău, în data de 10 ianuarie. „A fost consultată şi oprită la Maternitatea Judeţeană, după care trimisă la Contagioase, unde i s-a recoltat examenul de laborator pentru studierea virusurilor gripale, după care a fost retransferată în Maternitate, unde a născut copilul cu scor APGAR de doar 2 de la naştere. Vom stabili clar dacă în etiologia decesului ar putea fi incriminat virusul gripal”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Minora a ajuns, după naştere, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Maria Curie din Capitală, iar în prezent starea ei de sănătate este bună. Gravida este bine, la Spitalul Marie Curie din Capitală. „Am vorbit di­mineaţă cu medicul din Terapie Intensivă care o su­praveghează”, a precizat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Gripa blochează accesul tăticilor în Maternitate

În condiţiile epidemiolo­gice date, DSP Buzău a elaborat un plan de măsuri pentru spitale care înseamnă restricţii pentru aparţinătorii persoanelor internate.

„Pentru această situazţie am lansat un plan de măsuri pentru toate spitalele, uni­tăţile medicale cu paturi de pe teritoriul judeţului, care se referă la izolarea, după gravitatea cazului, în spitale de boli infecţioase sau la nivelul secţiei de spital în rezervele izolator în situaţia în care pacienţii prezintă afecţiuni preexistente, care sunt acutizate de prezenţa acestei infecţii respiratorii sau în docmiciliu dacă  nu există un criteriu de gravitate sub supravegherea permanentă a medicului de familie. Aplicarea în toate unităţile sanitare a precaţiunilor specifice acestui tip de transmitere aerogenă şi anume igiena mâinii, care trebuie făcută riguros de orice persoană care accesează spaţiul de izolare al persoanelor suspecte de gripă, portul măştii  faciale la contactul cu orice pacient şi nu în ultimul rând restricţionarea vizitelor în toate secţiile spitalelor, mai puţin în secţiile de mare risc unde chiar le interzicem, cum ar fi Secţia de nou-născuţi, Terapia Intensivă, Pediatria, Chirurgia. Oamenii trebuie să înţeleagă că în această perioadă riscul de a declanşa în spital situaţii epidemiologice cu impact deosebit de periculos asupra sării de sănătate a celor care sunt spitalizaţi este foarte mare, motiv pentru care o să încercăm ca pentru celelalte secţii să facem canale orare de vizi­tare cu asigurarea unor echipament corect şi corect pentru aparţinători, care trebui să înţeleagă că se impune şi restricţionarea asupra numărului în caer ei vizitează pacientul şi a duratei vizitei”,a mai declarat Carmen Scântei .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker