Administrație

Bătaie pe apa din barajul Siriu

Perioada de secetă excesivă, care nu dă prea multe semne că s-ar apropia de final, pune la încercare şefii instituţiilor care reprezintă Statul în teritoriu, pentru unii dintre ei fiind vorba chiar de un examen de capacitate, pentru gestionarea unei situaţii de criză astfel încât cetăţeanul să fie obiectivul central spre o rezolvare favorabilă. Prefectul de Buzău, Daniel Ţiclea, şi directoarea Marilena Stoian, de la Sucursala Buzău a Apelor Române, s-au intersectat în câteva situaţii în care problemele punctuale în zona irigaţiilor trebuiau rezolvate în avantajul cetăţeanului-fermier.

Presa locală a prezentat, de curând, cazul fermierului de la Stâlpu, căruia Marilena Stoian îi interzisese utilizarea apei din râul Călmăţui, pe motiv că apa aparţinea… Statului(!!!) şi doar intervenţia prefecturii a făcut ca fermierul respectiv să nu piardă recolta, acesta indicând rezolvarea unei eventuale probleme între Apele Române şi ANIF.

Însă, problema la nivel general, judeţean, o reprezintă, în continuare, nivelul insuficient de apă alocată irigaţiilor, cauza fiind opoziţia de Cerber a directoarei Stoian, pentru care singura grijă este, după cum a declarat în situaţii anterioare, să menţină în barajul de la Siriu cota minimă de retenţie, care, în opinia ei ar asigura stabilitatea munţilor care flanchează lacul de acumulare! Fermierii buzoieni ar fi trebuit să se simtă în siguranţă, în ceea ce priveşte accesul la apa pentru irigaţii, mai ales că pe teritoriul judeţului este şi amenajarea hidrologică de la Siriu, ca rezervă de apă şi pentru irigaţii! Din nefericire, chiar înainte de instalarea perioadei de secetă, directoarea Stoian a dat dispoziţie ca apa alocată irigaţiilor să curgă doar şase ore pe zi, o cotă ce s-a dovedit insuficientă, o astfel de situaţie generând numeroase apeluri din partea fermierilor, care-şi vedeau culturile puse în pericol de o decizie în egală măsură neprofesionistă şi inumană.

Prima instituţie vizată de fermieri a fost cea a Prefecturii, iar Daniel Ţiclea şi-a asumat rolul de mediator în discuţiile cu directoarea Stoian. Cum nivelul abordat de şefa Sucursalei Buzău – Apele Române nu a depăşit condiţia de „paznic” al statului, prefectul s-a văzut nevoit să iniţieze discuţii la nivel superior, acolo unde a reuşit să obţină o majorare a cotei de distribuire a apei pentru irigaţii, de la şase, la opt ore pe zi. Totuşi, reprezentantul Guvernului în teritoriu ar dori ca această cotă să fie fixată la 12 ore pe zi, un nivel ce ar asigura fermierii că vor recolta la toamnă.

Prefectul Daniel Ţiclea a declarat pentru OPINIA că legislaţia pe domeniul Apelor Române este restrictivă şi nu permite abordări punctuale, nici măcar în situaţii de criză, aspecte ce ar putea fi prezentate chiar premierului României, Marcel Ciolacu.

Articole similare