Administrație

Bani pentru bebeluși vs. statui, un nou episod al „luptei” liberalului Avrămescu cu primarul Toma

Discuțiile dintre primarul Constantin Toma și Gabriel Avrămescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, continuă în mod indirect, prin postări pe Facebook sau în cadrul emisiunilor transmise de posturile locale de televiziune. Ultimul subiect dezbătut în acest mod de cei doi lideri s-a referit la propunerea unor consilieri locali liberali de a acorda anumite stimulente financiare pentru familiile cu nou-născuți, în ideea în care această măsură ar încuraja natalitatea.

Pe parcursul ședinței ordinare a Consiliului Local de luna trecută, propunerea nu a fost nici aprobată, dar nici respinsă fără drept de apel, ci s-a decis că se va studia impactul pe care l-ar avea asupra bugetului. PNL Buzău le-a luat-o înainte reprezentanților Primăriei și a făcut calculele din care reiese că ar fi nevoie de 900.000 lei pentru implementarea propunerii, o sumă modică în comparație cu alte investiții cărora municipalitatea le acordă bani fără ezitare, cum ar fi construirea de statui, susțineau liberalii. „Majoritatea pesedistă de la Buzău votează iar împotriva buzoienilor! Așa cum am spus, aleșii locali ai PNL Buzău au depus amendamente la bugetele locale pentru acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți, însă PSD a votat împotrivă, inclusiv în Municipiul Buzău. Observ că programele naționale pentru creșterea natalității, inițiate și promovate de doamna Gabriela Firea, ministrul Familiei și important lider PSD la nivel național, se aud doar la București. La Buzău, politicienii își astupă urechile, închid ochii și preferă să facă alt tip de «investiții», cum ar fi construcția unor monumente sau statui. Valoarea estimată a acestui stimulent pentru familiile tinere ar fi fost de aproximativ 900.000 de lei, însă primarul Toma și consilierii PSD au preferat să susțină realizarea unui grup statuar de peste trei milioane de lei”, a transmis președintele PNL Buzău, într-o postare pe Facebook.

Toma: Proiectul nu a fost respins, este exploatat politic

Primarului Toma nu a lăsat situația netranșată și a declarat că Gabriel Avrămescu a dat o altă tentă problemei, cum că proiectul ar fi fost respins. De fapt, spune Toma, propunerile se înaintează după un regulament bine stabilit și trebuie să îmbrace o formă legală și bine argumentată în privința modului de finanțare și a impactului bugetar.

În plus, mai spune Constantin Toma, Primăria Buzău nu are astfel de competențe, ci Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la nivelul căruia există deja un proiect de acordare a unor vouchere pentru achiziționarea produselor pentru nou-născuți. În consecință, și sumele pentru finanțarea măsurii vor veni din partea aceluiași minister, nu de la bugetul local. „Nu a fost respins, așa cum a încercat să-l «coafeze» domnul Avrămescu, care nu era la ședință. A pus pe consilierii locali să facă această propunere. Noi avem un regulament. Proiectul de buget local a fost pus în dezbatere publică, iar în dimineața ședinței ei au venit cu propunerea fără să indice sursa și, mai ales, (fără, n.red.) să ne spună suma care reieșea din treaba asta. M-am documentat, aceste sume vor fi alocate prin MIPE, se vor finanța în întregime de aici. Luni chiar am avut o discuție cu colegii mei primari din România. Se pare că cei care au făcut plata – și sunt foarte puține orașe în România -, ar fi încălcat legea. Nu avem competențe la nivel local să putem da aceste sume”, a transmis Toma, la Campus TV.

Deși propunerea i s-a părut bună primarului Buzăului, acesta spune că liberalii s-au folosit de ea în scopuri politice, pentru a-l pune într-o lumină proastă, chiar dacă nu s-a opus măsurii. În acest sens, va trebui depus un proiect care să justifice acordarea sumelor, pentru a nu încălca în vreun fel legea: „Propunerea este bună. Bineînțeles că a încercat s-o exploateze politic: vezi, dom’le, Toma ăsta nu înțelege nimic (…) Nici măcar nu s-a supus la vot, nu putea să se supună pentru că n-a fost o propunere depusă legal. Propunerea mi se pare bună și o să-i dăm curs în condiții legale. Este foarte ușor să faci plăți și pe urmă să vină Curtea de Conturi pe bună dreptate și să-ți impute acele sume”.

Articole similare