Administrație

Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru încălzire „neconvențională” la Buzău și la Nehoiu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a primei tranșe, în valoare de 102.869.697,39 lei, din schema de sprijin pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației pentru sezonul rece 2022 – 2023.

Suma repartizată este aferentă consumului de combustibil sub formă de păcură, cărbune și biomasă, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe, a mai precizat ministrul. De această sumă vor beneficia municipiile Motru, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Brad, Iași, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Vatra Dornei, Râmnicu Vâlcea și Timișoara, precum și orașele Huedin, Întorsura Buzăului și Horezu.

Municipiul Buzău va primi suma de 48.980,40 lei, aferentă tipului de combustibil solid – peleți, iar orașul Nehoiu are alocată suma de 34.002,54 lei, aferentă tipului de combustibil  biomasă (rumeguș, tocătură din lemn, peleți), după cum reiese din documentul Ministerului Dezvoltării.

„Prin această măsură, sprijinim cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de păcură, cărbune și biomasă, să depună cerere”, a precizat ministrul Cseke Attila.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul României a aprobat, în luna noiembrie, instituirea unui program de sprijin, în valoare de 250 de milioane de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcționale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă, a amintit ministrul Dezvoltării, care a subliniat că 16 unități administrativ-teritoriale sunt potențiali beneficiari ai acestui program.

Ministerul va deconta, în limita sumelor alocate din bugetul de stat în acest scop, unităților administrativ-teritoriale, în ordinea solicitărilor, până la 50 la sută din suma facturată pentru achiziția de cărbune, păcură sau biomasă (inclusiv TVA), realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023 de către producătorul de energie termică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker