Economic

Banca de Gene, soluția pentru roșii cu gustul de altădată

Roșiile românești nu mai sunt chiar românești. Producătorii agricoli recla­mă că au ajuns să găsească cu greu semințe autohtone, astfel că 90 la sută din producția de tomate din serii și solarii se obține acum cu semințe din Olanda și Bulgaria.

Nici gustul nu mai e ca odinioară, motiv pentru care Ministerul Agriculturii și-a propus ca la următorul program „Tomata”, fermierii să folosească doar produse românești.

Producția românească este prea mică, iar legumicultorii reclamă că și în acest an au fost nevoiți să cumpere semințe din import, pentru a reuși să termine recolta la timp și să se încadreze în programul „Tomata”.

Înainte de 1990, România era cea care exporta semințe de roșii, dar după 1990, stațiunile de cerce­tare, care ameliorau soiu­rile autohtone, și-au pierdut o mare parte din terenuri, prin retrocedări. Acum, piața e dominată de importuri, care ajung la zeci de milioane de euro pe an.

Singura bancă de resur­se genetice vegetale se află la Buzău, unde cercetătorul Costel Vînă­toru încearcă să aducă înpoi soiurile româ­nești. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, vrea să aducă pe masa românilor gustul de altă­dată, astfel că lucrează la un program cu mai mulți cercetători, printre care și Costel Vînătoru. Obiectivul ministrului este de a stimula cultivarea soiurilor pur românești, astfel încât legumicultorii să nu mai fie nevoiți să importe soiuri de tomate, ci să le folo­sească pe cele autentice.

Articole similare