Politic

Avrămescu vrea sancțiuni pentru șoferii care nu-și plătesc amenzile

Deputatul liberal Gabriel Avrămescu se numără printre inițiatorii unui proiect de lege prin care se propune ca șoferii care nu își plătesc amenzile în termen de 60 de zile să rămână fără permis auto. Necesitatea unui astfel de proiect a reieșit din dorința „de a semnala nivelul scăzut de achitare în privința amenzilor rutiere”, după cum transmite deputatul Avrămescu, care susține că a purtat discuții cu reprezentanți ai Poliției în legătură cu acest fenomen. Și unitățile administrativ-teritoriale sunt afectate de neachitarea amenzilor, pentru că dacă nu încasează, nu vin nici bani la bugetul local.

„Ideea proiectului legislativ a avut ca inspirație discuțiile cu reprezentanți ai Poliției, care mi-au expus consecințele acestui fenomen. În primul rând, unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente de a încasa amenzile decât după perioade lungi de timp – uneori chiar niciodată –, ceea ce duce la o diminuare a bugetului local. Mai mult, deși nu au nicio vină, UAT-urile sunt lovite de două ori, pentru că încasarea amenzilor este un indicator important atunci când are loc repartizarea cotelor pentru echilibrarea bugetelor locale, motiv pentru care sunt vitregiți financiar și din această perspectivă. La asta se adaugă și sancțiunile Curții de Conturi în astfel de situații, așa că ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede”, a scris Gabriel Avrămescu pe pagina sa de Facebook.

Un aspect deosebit de important îl reprezintă latura umană, iar măsura se vrea a fi o metodă disciplinară aplicată șoferilor care nu respectă regulile de circulație, în contextul în care accidentele din ultima vreme sunt tot mai grave, adesea cu pierderi de vieți omenești. „Bineînțeles, nu putem neglija aspectul uman și disciplinar, de care șoferii din România au nevoie. În situația în care, la nivelul UE, înregistrăm cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație – 85 morți la un milion de locuitori –, suspendarea dreptului de a conduce, până în momentul în care achită amenda, dacă nu a făcut-o în termen de 60 de zile de la sancționare, este o propunere legislativă necesară, care sper să primească votul final al colegilor mei deputați”, mai spune deputatul liberal.

Articole similare