Politic

Avrămescu, răspuns în răspăr la audierile pentru conducerea ASF

„Sunt suficient de mulți specialiști în ASF care sigur știu“

Camera Deputaţilor şi Senatul trebuiau să se reunească, luni, pentru numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. De la ora 10.00 au avut loc lucrările Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, având pe ordinea de zi audierea candidaților înscriși pentru ocuparea celor nouă funcții vacante de membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Ședința a fost una comună cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților și Comisia economică, industrii și servicii, respectiv Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat. De la ora 15.30 urma să se desfășoare ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, când trebuia să se voteze cu buletine de vot secrete noua conducere ASF, însă conducerea Parlamentului a amânat votul de numire în plen a noilor șefi ai ASF pentru marți.

La audieri însă, mulți candidați au arătat că nu știu nici măcar detalii tehnice de bază legate de activitatea ASF, pentru șefia căreia și-au depus dosarele. Dacă fosta conducere a reușit să creeze actualul haos de pe piața polițelor RCA, scumpite de trei ori în ultimii doi ani, previziunile sunt și mai sumbre în privința viitoarei conduceri, scrie Jurnalul  Național.

Varză la noțiunile tehnice

Vicepreședintele ASF Sorin Mititelu și-a prezentat CV-ul, spunând că din 1993 a activat în sistemul financiar-bancar (25 de ani) și în asigurări. La audieri nu a știut să răspundă la o întrebare tehnică și a declarat că ASF ar putea influența valoarea polițelor de asigurare obligatorie a mașinii, dar nu a explicat cum s-ar putea face acest lucru.

Dintre ceilalți candidați, Dan Armeanu a obținut 24 de voturi pentru și două împotrivă, iar buzoianul Gabriel Avrămescu a primit 26 de voturi pentru, opt împotrivă și o abţinere. Gabriel Avrămescu candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, a lucrat într-o instituţie bancară timp de un an și șapte ani la ANAF, iar din 2020 e deputat, dar nu a știut să răspundă la întrebarea deputatului Claudiu Năsui despre diferența între MCR (Cerinţa de capital minim) şi SCR (Cerinţa de capital de solvabilitate). Întrebat care e diferența dintre SCR și MCR, Avrămescu a spus: „Sunt suficient de mulți specialiști în ASF care sigur știu”.

Birtalan Jozsef a fost votat cu 26 de voturi pentru, șapte împotrivă și o abţinere. Acesta a candidat pentru poziția de membru neexecutiv, a mai fost anterior membru neexecutiv ASF și a dat un răspuns care a stârnit râsul, în legătură cu valoarea polițelor RCA. Acesta a spus că scăderea tarifelor pentru polițele RCA se poate realiza pe termen mediu și lung odată cu scăderea numărului de accidente.

Pentru performanța obținerii a 30 de voturi împotrivă, s-au remarcat candidații la funcția de vicepreședinte Sorin Florescu, Mancaș Cătălin și Mircea Oancea. Cătălin Mancaș, candidat pentru poziția de membru neexcutiv, a lucrat pentru două bănci, dar nu a știut care este diferența dintre modelele interne și formula standard Solvency 2. Mircea Oancea a evitat să dea răspuns la o întrebare tehnică, arătând că nu cunoaște terminologia din domeniul pe care își dorea să-l conducă: „Nu am lucrat în domeniul asigurărilor, nu cunosc acest indicator, dar când am ceva de învățat, mă documentez”.

Buzoianul Alin Chitu a lipsit de la audieri

Pentru funcţia de preşedinte al Autorității s-au înscris fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, susținut de Partidul Social Democrat, cotat cu prima șansă, dar şi buzoianul Alin Chitu, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care a demisionat la sfârşitul lunii noiembrie. Acesta şi-a înregistrat candidatura pentru mai multe funcţii de conducere în ASF, dar nu s-a prezentat la audierile din comisie.

Noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară, în frunte cu Alexandru Petrescu, a fost votată marți seara de Parlament, cu voturile PNL și PSD pentru un mandat de cinci ani. Numirile au fost criticate de USR și AUR, care au reclamat cele „16 salarii nesimțite” care se dau în „cea mai bănoasă sinecură a statului” în timp ce autoritatea a păstorit marile falimente RCA care au dus la creșterea prețurilor.

Parlamentul a votat opt din cei nouă oameni care vor conduce în următorii 5 ani Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu următoarele voturi:

  • Alexandru Petrescu a fost votat ca președinte al ASF cu 287 de voturi pentru și 36 de voturi contra.
  • Gabriel Avrămescu a fost votat prim-vicepreședinte ASF cu 288 de voturi pentru și 35 voturi contra
  • Gabriela Horga a fost votată vicepreședinte piață de capital cu 286 voturi pentru și 37 voturi contra
  • Sorin Mititelu a fost votat vicepreședinte asigurări – reasigurări cu 287 voturi pentru și 36 voturi contra
  • Daniel Armeanu a fost votat pentru un nou mandat de vicepreședinte pentru pensii private cu 287 de voturi pentru și 36 de voturi contra
  • Jozsef Birtalan a fost votat pentru un nou mandat de membru neexecutiv cu 287 de voturi pentru și 36 de voturi contra
  • Aura Socol a fost votatăpentru un nou mandat de membru neexecutiv cu 286 de voturi pentru și 37 contra
  • Ovidiu Wlassopol a fost votat pentru un nou mandat de membru neexecutiv cu 287 voturi pentru și 36 de voturi contra.

Noul Consiliu ASF va avea deci opt membri votați de Parlament, o funcție rămânând vacantă. Andrei Rizoiu, susținut de AUR, nu a întrunit toate voturile necesare în Comisiile de specialitate din Parlament.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker