duminică, 17 ianuarie 2021

Avertismentul polițiștilor pentru șoferi: ce riscați dacă circulați în această perioadă cu anvelope de vară

Scăderea temperaturilor și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții le reamintește șoferilor că trebuie să aibă deja montate pe mașină anvelope de iarnă.

Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Pe scurt, legea spune că trebuie să ai mașina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poți fi amendat dacă ești prins cu cauciucuri de vară pe o porțiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Polițiștii buzoieni de la Rutieră nu au aplicat încă sancțiuni contravenționale pentru circulație cu anvelope necorespunzătoare, însă atrag atenția că șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei dacă nu se conformează legislației.

,,Toți cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului. De aceea, nu conduceți, chiar și pe distanțe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Ele se identifică ușor,  datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: <M+S>, <M.S.>, <MS> sau <M&S>, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripția <all seasons>. Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului. Astfel, este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenda pentru fapta menționată este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”, precizează reprezentanții IPJ Buzău.

Potrivit reglementărilor în vigoare, anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezența pe laterale a literelor M și S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S. Litera M este definită în engleză ca fiind ,,mud” (nămol, noroi, mâl etc.) și litera S este definită în engleză ca fiind ,,snow” (zăpadă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!