Actualitate

Autoritățile locale și județene remediază din mers problema spațiilor de carantinare

Consiliul Județean Buzău a reușit să mai dreagă busuiocul în ceea ce privește condițiile din spațiile de carantinare pe care Instituția Prefectului le-a considerat oportune pentru buzoienii care se întorc din țările cu zone afectate de coronavirus.

Într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, relatat cum a fost nevoie ca să se acționeze în miez de noapte ca persoanele carantinate să nu sufere de frig. „Noi, ca și Consiliu Județean, am făcut anumite lucruri pe care trebuia să le facem, însă sunt lucruri care trebuiau făcute de multă vreme. Fac referire aici la spațiile de cazare și adăpost de care putea fi nevoie și în alte cazuri, nu doar în cele de față, spații care ar fi trebuit pregătite de mult timp. Referitor la spațiile de cazare, a trebuit, de pe o zi pe alta, să putem asigura condiții atât pentru Tabăra de la Arbănași, cât și pentru cea de la Poiana Pinului. E bine că am reușit și am avut resursele să facem acest lucru”, a spus preșdintele Consiliului Județean.

După ce a pus umărul la rezolvarea heirupistă a situației, Consiliul Județean a trebuit să deslușească și legalitatea plăților efectuate. Președintele Neagu a explicat astfel că instituția pe care o conduce a alocat banii pentru ca oamenii să aibă în acele spații un minim de condiții, chiar dacă spațiile respective nu aparțineau și nu se aflau în administrarea Consiliului Județean. Acesta este și motivul pentru care, de luni, după instalarea noului guvern, va exista o altă abordare a problemei, astfel încât obiectivele de la Arbănași și Poiana Pinului să treacă în administrația autorităților locale: „De luni eu sper să avem Guvern și atunci voi face toate demersurile necesare pentru ca anumite obiective să treacă în subordinea autorităților locale. Este inadmisibil ca o tabără precum  cea de la Poiana Pinului să arate așa cum arată. Este o tabără funcțională; cei de la MTS se folosesc de ea, dar arată așa cum arată. Are probleme cu căldura, cu spațiile, cu igiena. Noi încercăm să găsim spații adecvate și nu este vorba de eforturile financiare pe care le-a făcut Consiliul Județean, pentru că era de datoria noastră să le facem, dar trebuie ca toți să fim conștienți și să ne dăm mâna și să protejăm populația, să ieșim din această situație de criză. Trebuie să fim conștienți că nerespectând regulile ne facem rău nouă și celorlalți”.

Dacă tot se vede nevoit să investească peste noapte în taberele școlare, printr-o decizie a Ministrului Tineretului transmisă subalternilor ca soluție luată pe picior la problema cazării buzoienilor ce trebuie  carantinați, Consiliul Județean spune că va face demersuri ca aceste obiective să fie trecute la administrațiile locale: „De luni, Consiliul Județean va avea o altă abordare, pentru că obiectivul nostru principal nu a mai rămas decât rezolvarea acestei probleme grave. Restul le putem rezolva și după pentru că degeaba rezolvăm alte probleme dacă o mare parte din noi mai târziu nu mai poată beneficia de ele. Nu o să înțeleg oamenii care în situațiile de criză profită și induc altfel de lucruri. Pentru că lucrurile au luat o anume întorsătură și noi ca și Consiliu Județean vom avea o abordare conform epidemiei. Probabil vor fi din ce în ce mai multe persoane care vor avea nevoie de izolare sau carantină și va fi nevoie de spații. Eu o să vă mărturisesc, chiar dacă nu se vrea să se spună, că domnul Ministru al Tineretului s-a hotărât într-o noapte, zilele trecute, să pună la dispoziție pentru acest lucru Tabăra de la Poiana Pinului și chiar Sala Sporturilor. Deocamdată a rămas doar Tabăra de la Poiana Pinului pentru care, noi, Consiliul Județean, am deplasat la miezul nopții oamenii la tabără ca să facem anumite lucruri. Le-am făcut pe cheltuiala noastră, cu oamenii noștri, dar de aia spun că trebuie să ne hotărâm odată și anumite spații să treacă în subordinea autorităților locale, la noi, la Primărie, unde o fi, numai cineva să răspundă de ce se întâmplă acolo, și nu așa pompieristic, să ne trezim noaptea că trebuie făcut. Acum tot ce înseamnă masă, cazare a persoanelor carantinate acum se decontează la DSP; de săptămâna viitoare se aude că vor trece la Consiliul Județean”, a explicat președintele Consiliului Județean Buzău.

Primăria verifică punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a răspânirii coronavirusului

Municipalitatea buzoiană a luat măsuri pentru a  împiedica răspândirea coronavirusului, măsuri despre care, în  mare, primarul Constantin Toma a vorbit în conferința de presă și despre care a povestit cum se fac verificări în ceea ce privește aplicarea lor.

 „Am dispus în comitetul local mai multe măsuri obligatorii care vor fi luate de firme, instituții, asociații de proprietari, transportatori, taximetriști etc. Am mediatizat pe cât posibil aceste decizii, am făcut afișe care le-am pus la toate blocurile și instituțiile și există o comisie care inspectează ca aceste lucruri să se întâmple și chiar se întâmplă. Mall-urile și-au redus programul de funcționare, se dezinfectează toate birourile din subordinea Primăriei, s-a redus numărul de oameni care intră în aceste spații. Au fost dezinfectate locurilor de joacă, poliția locală a fost retrasă de la școli și va fi pe străzi pentru a descuraja împrăștierea de gunoaie, pentru că de o vreme se împrăștie gunoaie peste tot și vom da amenzi pe legea mediului, unde sunt amenzi de sute de milioane, pentru că altfel nu răzbim”, a spus primarul Constantin Toma.

Primaria vine cu o soluție în ceea ce privește spațiile de carantinare a buzoienilor întorși din străinătate din zonele afectate de coronavirus, dar și soluții pentru a sprijini persoanele vârstnice. „Am luat decizia de a pune la dispoziție cele 20 de apartamente de la Gloria pentru spații de carantinare. De săptămâna viitoare vor fi disponibile. Și de săptămâna viitoare Poliția Locală și Direcția de Asistentă Socială va răspunde la apelul persoanelor singure să vedem cum îi ajutăm”, a mai spus Toma.

Regretul primarului este însă faptul că nu a fost informat și ar fi preferat să știe despre deciziile luate la nivelul Prefecturii pentru a putea coordona acțiunile și pentru o mai mare eficiență. „Cred că un grup pe WhatsApp a persoanelor care iau decizii și care sunt informate în legăturile acestor cazuri. Ar trebui, cred că și primarul trebuie să știe. Eu am un grup de oameni în subordine. Nu îi pot pune la treabă dacă nu știu unde. Cred că ar trebui să fim în contact tot timpul nu doar instituțional prin hârtii”, a declarat Constantin Toma.

 

 

 

Un comentariu

  1. O soluție care văd că nu este deloc avansată în ceea ce privește eventuale spații de carantinare, valabilă la nivel național, este cea a clădirilor din incinta unităților militare. Ne confruntăm cu o situație cu totul deosebită și cred că multe dintre clădirile în care au funcționat dormitoarele militarilor pot fi ușor amenajate ca spații de carantină. În plus există în aceste unități și clădiri cu destinația de cantină sau săli de mese unde se poate servi hrana persoanelor rezidente. De asemenea, astfel de clădiri, care se degradează de 30 de ani și nu li se dă nicio utilitate publică (ex. cămine de bătrîni), sunt securizate eficient.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker