ActualitateEducație

Au fost premiați câștigătorii concursului „Biserica mea în istorie”

Sâmbătă, 30 aprilie 2022, în foișorul Ceainăriei Culturale din municipiul Buzău, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului „Biserica mea în istorie”, organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în colaborare cu Sectorul Cultural-educațional al Eparhiei, cu ocazia împlinirii a 1650 de ani de la martiriul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

Concursul s-a desfășurat în intervalul octombrie 2021 – aprilie 2022, perioadă în care și-au înscris portofoliile cu prezentarea istoriei bisericilor parohiilor din care fac parte 21 de grupuri de copii (151 de elevi din ciclul gimnazial și liceal), coordonate de 17 profesori și 16 preoți din diferite parohii buzoiene și vrâncene.

În urma evaluării portofoliilor, comisia de jurizare a stabilit următorii câștigători: grupurile de copii ale parohiilor „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Râmnicu Sărat, Măgura (județul Buzău) și Neculele (județul Vrancea) – premiul I; grupurile de copii ale parohiilor Scorțoasa (județul Buzău), Mătești (județul Buzău) și Suraia (județul Vrancea) – premiul al II-lea; grupurile de copii ale parohiilor „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău, „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Buzău și Sihlea (județul Vrancea) – premiul al III-lea; grupurile de copii ale parohiilor „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu Sărat, Lunca Frumoasă (județul Buzău), Berca (județul Buzău), Dealu Neicu (județul Vrancea), Mănăstioara (județul Vrancea) și Străoane de Jos (județul Vrancea) – mențiune.

Prezent la acest eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat atât pe organizatori, cât și pe concurenți. Potrivit  arhiepiscopiabzvn.ro ÎPS Arhiepiscop Ciprian a spus: „ Fără Biserică, fără credința noastră strămoșească, pe care am primit-o de la înaintașii noștri, nu suntem noi înșine. Dăm dovadă că suntem români în măsura în care împărtășim și mărturisim credința creștină”.

Premiile oferite câștigătorilor au constat în diplome și cărți religioase: „Noul Testament cu Psalmii”, „Istorisiri din Sfintele Scripturi pentru copii și părinți”, broșura „Viața și martiriul Sfântului Sava de la Buzău. 1650 de ani de ocrotire spirituală”, precum și manualul „Istoria județului Buzău” (suport didactic pentru cursul opțional de istorie locală).

La eveniment au mai participat, potrivit arhiepiscopiabzvn.ro, pr. Dan Necula – inspector eparhial la Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, prof. Ana Preda-Tudor – inspector pentru disciplina Istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, și prof. Neluța Mirela Furtună – președintele Asociației Femeilor Ortodoxe.Neluța Mirela Furtună, în calitate de președinte al organizației inițiatoare a concursului „Biserica mea în istorie,”  a prezentat scopul și obiectivele acestuia vorbind în acest context despre  datoria de a-i cinsti pe înaintașii noștri creștini de pe aceste meleaguri binecuvântate prin jertfa mucenicească a Sfântului Sava.

La rândul ei, potrivit aceleiași surse, inspector Ana Preda-Tudor  a vorbit despre rolul determinant al Bisericii în istoria poporului român, evidențiind două locuri impregnate de istorie locală: ansamblul bisericesc și muzeal de la Centrul Eparhial din Buzău și zona adiacentă Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, care cuprinde și biserica fostei Mănăstiri Banu, dar și colecția muzeală de la Casa „Vergu Mănăilă”.

Articole similare