Educație

Au apărut primii elevi în Asociația Generală a Inginerilor din România. De la ce liceu sunt aceștia

Primii elevi și singurii până acum, din Asociația Generală a Inginerilor din România sunt de la Liceul Tehnic Buzău. Este vorba despre Alina Luminița Dedu, Daniel Constantin Hulașu, Ovidiu Ștefan Stanciu, Ionuț Cătălin Moraru și Nicolae Dragoș Șuleru.

Ei se alătură membrilor celei mai  vechi asociații profesionale durabile a inginerilor, Societatea Politehnica, constituită în 1881, în prezenta Regelui Carol I, cu ocazia inaugurării caii ferate Buzău-Mărășești, prima cale ferată din România proiectată și executată de ingineri români. „Asociația Generală a Inginerilor din România ( AGIR) a fost înființată la Iași, în anul 1918, anul Marii Uniri, având ca scop <organizarea și sporirea cunoștințelor și puterii de muncă a inginerilor(…), pentru a aduce cel mai mare folos în opera de refacere a țării (…), solidaritatea și susținerea intereselor profesionale ale acestora>. Cele două asociații și-au desfășurat activitatea în paralel până în 1949, când au fuzionat sub denumirea de Asociația Științifică a Tehnicienilor. Aceasta din urmă a purtat, consecutiv, mai multe nume: Asociația Științifică a Inginerilor și Tehnicienilor între anii 1951-1962 și Consiliul National al Inginerilor și Tehnicienilor până în decembrie 1989. Prin Hotărârea judecatorească 4/P.J. 1990 a reapărut pe scena societății civile românești Asociația Generală a Inginerilor din România, continuatoarea de drept a organizațiilor inginerești care au funcționat în România până la acea dată”, se arată  pe pagina de socializare a liceului buzoian care creionează un scurt istoric al asociației.

Tot acolo se amintește și de primele încercari, în România, de organizare a asociațiilor tehnico-inginerești, care sunt consemnate în cea de a doua jumătate a sec. XIX, când s-a înființat „Societatea de Ingineri și Arhitecți” (1876).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker