OpiniiSoroca

 În atenția puritanilor: Observatorul de Nord nu este groparul partidului de guvernământ

Toată lumea a sesizat că, în ultima vreme, în societatea moldovenească se răspândesc foarte multe zvonuri și scenarii care nu au nimic cu realitățile, iar drept dovadă este faptul că și colegii noștri de la portalul STOP! FALS! sunt nevoiți, zi de zi, să dezmintă minciunile și să ajute oamenii să facă diferența dintre ceea ce se întâmplă și ceea ce cineva ar dori să se întâmple. Ultima „ispravă” a producătorilor de falsuri propagandistice este știrea precum că, la sfârșitul acestei luni, „deputații de toate nivelurile” din Transnistria vor cere Rusiei, în cadrul unui congres, să o primească în „marea și pașnica ei familie”. Când scriu aceste rânduri nu știu dacă acest congres a avut loc și dacă visul transnistrenilor a devenit realitate (Dvs. fiind într-o situație mai bună cunoașteți cine a avut dreptate - nu de alta, dar mai multă lume inițiată în temă afirmase că este vorba despre „o testare”), dar nu despre aceasta vreau să vă spun astăzi, dar despre altceva mai aproape de ceea ce ne privește nemijlocit.

Or, mai mulți cititori de-ai noștri, care sunt specialiști nu doar în domeniile pe care le profesează, dar și în ziaristică, ne-au atacat (unii deschis, iar alții mișelește, pe la spate, prin apropo-uri, chipurile, nevinovate) fiindcă unul dintre reporterii noștri a avut obrăznicia să răspundă la o sesizare a unui cetățean care ne-a informat că un edil și-a permis să utilizeze automobilul de serviciu în scopuri personale. Nu voi da numele persoanei vizate, fiindcă nu este cazul „să revenim la cele publicate, cu lux de amănunte”, dar nici nu avem dreptul „să înghițim gălușca” și să turnăm apă la moara puritanilor (persoanelor care practică și afișează o moralitate foarte severă), care ne-au învinuit de păcate ce chiar nu fac cinste unor ziariști care consideră că își fac onest meseria (cum ne considerăm și noi, cei de la Observatorul de Nord) - chipurile „Observatorul de Nord se bucură de niște știri de doi bani”, „ziarul publică toate minciunile”, „vai de capul unei astfel de prese independente” și, culmea!, Observatorul de Nord nu este altceva decât groparul partidului de guvernământ, deoarece a criticat pe cineva din această formațiune și nu ar fi făcut-o dacă era vorba despre membrul altui partid!!!

De aici încolo să lăsăm emoțiile la o parte și să dezghiocăm subiectul astfel încât să ne creadă lipsa de rea intenție chiar și cei mai inveterați slujitori ai adevărului și dreptății… Așadar, unu - încălcarea a avut loc și nimeni nu poate contesta faptul, chiar dacă „crima” nu costă nici o ceapă degerată (sunt de acord cu acei care consideră că s-a făcut din țânțar armăsar); doi - persoana care a sesizat reporterul nostru există în realitate și colaboratorul nostru cunoaște cine este acesta și, dacă va fi nevoie, îi va divulga numele (să nu uităm că mulți dintre noi vin dintr-o societate care mereu a avut nevoie de Pavlici Morozovi); trei - scopul acestui material ziaristic nu a fost de a denigra pe cineva personal sau partidul pe care îl reprezintă, dar pentru a scoate la iveală un fenomen care există cu adevărat (în proporții incomparabil mai mari, desigur); patru - reporterul nostru, cum se face în astfel de cazuri, a solicitat și opinia persoanei vizate, care a răspuns, cu lux de amănunte, la învinuirile aduse și căreia eu personal îi mulțumesc pentru colaborare și îi doresc succese mari în noua postură; cinci - despre astfel de cazuri Observatorul de Nord a scris în repetate rânduri (cine nu crede să răsfoiască colecția de ziare și să se convingă de imparțialitatea noastră, fiind vizate persoane din diferite formațiuni politice. Și care, de altfel, au fost și mai sunt supărate pe noi - bunăoară, unul dintre șefii raionului a refuzat, recent, să ne acorde un interviu pe motiv că „nu agreează Observatorul de Nord”; șase - nici unul dintre colaboratorii noștri în particular și nici redacția în general nu are drept scop să „îngroape” partidul de guvernământ, precum și orice altă formațiune politică sau politician, indiferent de rangul pe care îl ocupă în toate ierarhiile. Pentru a vă convinge în aceasta este de-ajuns să „revizuiți” ceea ce am scris pe parcursul anilor sau în ultima vreme și să înțelegeți că și noi, ca și multă altă lume bună, punem umărul la mișcarea înainte. Iar dacă cineva citește selectiv și ne consideră doar niște câini care latră în urma caravanei ce merge înainte este dreptul lor.

Și încă ceva. Una dintre cititoarele noastre active, care s-a expus și pe marginea acestui subiect, pe o tonalitate pașnică și-a exprimat părerea că „Victor Cobăsneanu o să rezolve problema și n-o să mai permită colaboratorilor astfel de escapade”. Sunt obligat s-o dezamăgesc pe doamna în cauză pentru că, în postura mea de redactor-șef, nu utilizez cenzura sau dictatura și cred sută la sută angajaților care, la rândul lor, poartă toată responsabilitatea despre ce și cum au scris.

Până la urmă, nu ținem pică și supărare pe cineva, or (și) Observatorul de Nord nu este dolar ca să placă la toți…

 

Articole similare