Administrație

Asociația Municipiilor vrea să legifereze rețeta unirii Buzău-Țintești

Asociația Municipiilor din România, (AMR) condusă de primarul Clujului, Emil Boc, și de președintele executiv Constantin Toma, primarul Buzăului, cere ajutor Guvernului și partidelor parlamentare pentru susținerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.

„Avem un proiect de rezoluție prin care vrem să ne adresăm Guvernului și partidelor parlamentare pentru a susține un proiect de lege în Parlament pentru a facilita unificarea administrativ-teritorială voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a țării nu putem rămâne pe loc (…) Acest proiect de rezoluție propune ca în cazul reunificării voluntare a unei unități administrativ-teritoriale cu municipiul reședință de județ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilități administrative”, a declarat Boc.

Prezent la sedința AMR, premierul Florin Cîțu a încurajat inițiativa: „Tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau investiții. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai ușoară, bineînțeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislație (…) Atât timp cât e voluntar, nu prea am cum să mă opun”, a spus șeful Guvernului.

Recent, primarul Clujului a relansat ideea regionalizării României printr-o comasare a județelor în regiuni, care ar facilita atragerea de fonduri europene și, de asemenea, ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani. Emil Boc a avut în acest sens o încercare eșuată a guvernului pe care îl conducea, în 2011.

O asemenea inițiativă precum cea cerută de Asociația Municipiilor din România este similară cu cea aflată în derulare la nivelul municipiului Buzău, a cărui administrație dorește unirea cu comuna Țintești. Astăzi, consiliile locale Buzău și Țintești sunt chemate să voteze inițiativa respectivă, urmând ca, în luna octombrie, să fie organizat referendumul local care ar putea statua unificarea celor două unități administrativ-teritoriale.

Articole similare