Cultură

Artiștii pentru care anul 2021 a fost ultimul

La finalul fiecărui an se face bilanțul câștigurilor, dar și al pierderilor de orice natură. În 2021, actori, cântăreți, jurnaliști și scriitori au dispărut de pe scena românească pentru totdeauna, lăsându-și lucrările să vorbească în locul lor.

În luna ianuarie a acestui an, actorul Bogdan Stanoevici, fost ministru şi fost manager al Circului Metropolitan, se stingea din viață la vârsta de 62 de ani, după ce fusese diagnosticat cu Covid-19. În aceeași lună, și criticul de artă Ruxandra Garofeanu, realizator de emisiuni de radio şi televiziune şi preşedinta fundaţiei Artsociety, a murit la vârsta de 76 de ani. La fel și criticul muzical Luminiţa Constantinescu, realizatoare radio şi de televiziune, a murit la vârsta de 71 de ani. Cu o experienţă de aproape patru decenii în echipa TVR (1972-2009), Luminţa Constantinescu, reper al artei sunetelor în media audio-vizuală românească, a fost cea care adresa telespectatorilor întrebarea retorică: „Vă place opera?”, o producţie devenită celebră, încă de la prima difuzare – 5 mai 1984.

În luna februarie, actriţa Valeria Gagealov a murit la vârsta de 89 de ani. Într-o carieră numărând 36 de ani pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, aceasta a jucat dramă, comedie, comedie muzicală, roluri clasice şi moderne.

În luna martie, se stingea chitaristul şi compozitorul Adi Bărar, fondator al trupei rock Cargo, la vârsta de 61 de ani, după ce fusese confirmat cu Covid-19 şi internat în stare gravă pe Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara. El avea şi alte afecţiuni mai vechi. Și scriitoarea Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, a murit la Paris, în aceeași lună, la vârsta de 89 de ani. O altă moarte surprinzătoare a fost cea a cântăreţei de muzică lăutărească Cornelia Catanga, în vârstă de 63 de ani. Originară din Buzău, aceasta a decedat la Spitalul Universitar din Capitală, unde era internată după ce fusese diagnosticată cu Covid-19. Inspirată de muzica unora ca Romica Puceanu, Dona Dumitru Siminică, Ioana Radu şi Maria Tănase, ea a început să cânte la acordeon în copilărie, iar, mai târziu, a cântat cu cei mai mari lăutari ai anilor 1970.

În luna aprilie, un alt cântăreț de muzică lăutărească foarte îndrăgit de către români, avea să se stingă brusc. Nelu Ploieşteanu, a murit la vârsta de 70 de ani din cauza complicaţiilor pe fondul Covid-19. Și cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă, care fusese, de asemenea, infectată cu noul coronavirus şi se afla internată în spital, a murit la vârsta de 81 de ani.

În luna mai, la vârsta de 88 de ani, pierea una dintre cele mai apreciate scriitoare și traducătoare din România, Ileana Vulpescu. Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr. Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este „Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. De asemenea, în aceeași lună și actorul Ion Dichiseanu a decedat la vârsta de 87 de ani. Este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

În luna iulie, o altă actriță destul de cunoscută românilor, se stingea la vârsta de 71 de ani. Este vorba despre Luminiţa Gheorghiu, renumită pentru rolurile din filme precum „Moromeţii” şi „Moartea domnului Lăzărescu”.

În luna august, la vârsta de 71 de ani a decedat muzicianul folk Doru Stănculescu. A fost membru fondator al Cenaclului Flacăra și fratele cântăreţei Mihaela Mihai.

Ion Caramitru pleca dintre noi în luna septembrie a acestui an, la vârsta de 79 de ani. Unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, acesta a fost preşedinte UNITER – Uniunea Teatrală din România – din 1990, a fost ministru al Culturii între anii 1996 – 2000, director general al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti între 1990 şi 1993, preşedinte al Academiei Europene a Balcanilor din 2017, iar din 2005 era manager al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Și jurnalistul Horia Alexandrescu, fondator al mai multor ziare şi preşedinte al Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass Media, a murit la vârsta de 74 de ani.

În luna octombrie, Octavian Iordăchescu, scenarist de televiziune, co-director al festivalului Cerbul de Aur şi fondator al Radio Vacanţa, a murit la vârsta de 78 de ani. La fel și artistul Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele pop art, a murit la vârsta de 75 de ani sau actorul Papil Panduru, soţul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani. Și poetul buzoian Ion Gheorghe s-a stins din viață în aceeași lună, la vârsta de 86 de ani, într-un spital din Capitală.

În luna noiembrie, la vârsta de 84 de ani, a murit cântăreţul Benone Sinulescu. De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania. Tot în luna noiembrie, Buzăul mai pierdea un nume important, poetul Ion Roșioru, care se stingea la vârsta de 77 de ani.

În decembrie, poetul Lucian Avramescu a murit la vârsta de 73 de ani, în locuinţa sa din localitatea prahoveană Sângeru, în urma unui stor cardio-respirator. Lista este încheiată de cantautorul Victor Socaciu, care a murit la vârsta de 68 de ani, după ce a fost internat o lună la Spitalul Carol Davila din Bucureşti.

Acestea sunt doar câteva nume mai cunoscute publicului, însă scena românească a pierdut multe alte personalități de seamă din sfera culturii și a artei sau a jurnalismului. În urma lor rămân o serie de opere care, sperăm, să fie folosite de generația viitoare ca punct de reper.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker