Cultură

Artistă stabilită în Germania face o donație de 40.000 de euro Muzeului Județean

Artistul plastic ploieștean Liana Axinte, stabilită în Germania din anul 1982, a făcut astăzi o donație de 40.000 de euro Muzeului Județean.

Liana Axinte

Donația sa are legătură cu faptul că are în amintire momente plăcute pe care le-a trăit la Măgura, în Tabăra de sculptură, care acum este Muzeu în aer liber gestionat de Muzeul Județean.

Astfel, opere de artă semnate Liana Axinte pot fi admirate și în cadrul expunerii de la Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura”, unde artista a creat în 1970 și 1975. Prima expoziţie personală a sa a avut loc la Bucureşti în 1969, urmată de o a doua în 1973. În 1969 a obţinut bursa de studii Fr. Storck, care îi asigură timp de doi ani un atelier, iar în 1970  obține un Premiu pentru sculptură la Simpozionul de la Măgura.

Vestea  donației a fost dată de directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, care a anunțat: „Astăzi a ajuns la Muzeul Județean Buzău, tocmai din Germania, una dintre cele mai importante donații pe care instituția noastră a primit-o în ultimele decenii. Este vorba despre patru lucrări de artă: <Cealaltă casă>, <Cu toate pânzele sus>, <Construcție>,< La mere oise in Luna>, cu o valoare totală de peste 40.000 euro, semnate Liana Axinte”.

Artista are în momentul de față lucrări în toată lumea, amplasate  în parcuri și clădiri publice, în muzee și colecții private din România, Germania, Ungaria, Franța, Canada etc.

Ea se află, începând cu anul 1982 în Germania, și are lucrări expuse la diferite expoziții personale și de grup în România, Germania, Franța, Italia, Spania, fosta Republică Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Fosta Republică Iugoslavia, Bulgaria și URSS,

Și lucrările ajunse la Buzău vor face parte dintr-o expoziție, despre care directorul Daniel Costache spune: „Lucrările ajunse astăzi la Muzeul Județean Buzău vor face obiectul unei prezentări temporare, urmând ca ele să întregească spațiile expoziționale de bază. Mulțumim încă o dată artistei pentru generozitatea de care a dat dovadă, dar și pentru implicarea în zona administrativă pentru ca această donație să se poată realiza și să se deruleze în cele mai bune condiții”.

Din activitatea sa în România mai amintim  faptul că artista  colaborat cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi a executat, între 1968 şi 1971, măşti pentru piese de Euripide şi de Moliere. A lucrat, de asemenea, pentru Teatrul de Marionete și a executat reliefuri pentru faţada Teatrului Naţional din Craiova, sculpturi în aer liber pentru parcurile din Buzău şi din Costineşti etc.

Are numeroase  participări la expoziţii de grup în România, Republica Federală Germania, Franţa, Italia, Spania, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria, U.R.S.S., ca şi la simpozioane de sculptură la Măgura, în 1970 şi în 1974, la Arad în 1971, la Moravany (Cehoslovacia) în 1976, la un simpozion de medalii în Ungaria, în 1979, şi la altul pentru sculptura în lemn la Deggendorf (Republica Federală Germania) în 1984. Participă de asemenea la concursul Paul-Louis Weiller pentru cel mai bun portret, Paris, 1978.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker