ActualitateCultură

Artista care donat Muzeului lucrări în valoare de 40.000 de euro, în vizită la Tabăra de la Măgura

Liana Axinte, artistul plastic ploieștean stabilit în Germania din anul 1982 care a donat Muzeului Județean patru lucrări de artă – „Cealaltă casă”, „Cu toate pânzele sus”, „Construcție”, „La mere oise in Luna” – în valoare de 40.000 de euro, a sosit marți la Buzău și a făcut o vizită, împreună cu directorul instituției de cultură, Daniel Costache, la Tabăra de la Măgura. Artistul plastic are amintiri plăcute pe care le-a trăit cu ani în urmă la Măgura, în Tabăra de sculptură, care acum este Muzeu în aer liber gestionat de Muzeul Județean. Aici artistul plastic a creat  în 1970 și 1975, câteva opere de artă semnate Liana Axinte putând fi admirate și în cadrul expunerii de la Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura”.

Importanta donație pe care Muzeul Județean a primit-o în luna mai a acestui an, spune directorul Daniel Costache, este constituită din „lucrări de o importanță deosebită pentru instituția noastră, pentru patrimoniul cultural național și pentru publicul buzoian”. Este vorba despre patru lucrări de artă aflate la granița dintre sculptură și ceramică semnate Liana Axinte. Reamintim că Liana Axinte este o artistă română stabilită în Germania care a făcut performanță, dobândindu‐și notorietatea în mediul cultural. Muzeul Județean spune că este cunoscută în lumea sculptorilor, iar portofoliul ei vast include numeroase participări la expoziții și simpozioane, în țară și străinătate.

 „Regăsim în activitatea sa și implicări în lumea teatrului, unde colaborează cu regizoarea Cătălina Buzoianu pentru care execută, între 1968 și 1971, măști pentru piese de Euripide și de Moliere”, spun specialiștii Muzeului. Ea a lucrat, de asemenea, pentru Teatrul de Marionete. Lucrări ale artistei prezente pe teritoriul județului Buzău se mai găsesc și la  Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura”, precum și în expunerea urbană din municipiul Buzău. Prima expoziţie personală a sa a avut loc la Bucureşti în 1969, urmată de o a doua în 1973. În 1969 a obţinut bursa de studii Fr. Storck, care i-a asigurat, timp de doi, ani un atelier, iar în 1970 a  obținut un Premiu pentru sculptură la Simpozionul de la Măgura.

Articole similare