joi, 24 septembrie 2020

Artist buzoian, recomandat la „Mic dejun cu un campion”, unul dintre cele mai importante talk-showuri culturale din România

Este considerat unul dintre cele mai importante talk-showuri culturale din mass-media românească. Realizată de prozatoarea, criticul literar și jurnalista Daniela Zeca-Buzura, „Mic dejun cu un campion” este o emisiune transmisă în fiecare sâmbătă dimineața, la TVR 2.

În cea mai recentă ediție a emisiunii, în care invitat a fost academicianul. Nicolae Zamfir (profesor cercetător în fizică nucleară, coordonatorul  celui mai puternic laser din lume realizat la Măgurele), realizatoarea a adus în atenția publicului un artist buzoian. Este vorba despre Valeriu Șușnea, prezentat de Daniela Zeca-Buzura la rubrica de recomandări culturale.

„Lucrarea lui ne-a purtat noroc”

„Astăzi am ales la recomandări alți doi români care vă vor aduce bucurie. Un clasician, Valeriu Șușnea, care este buzoian, chiar președintele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Buzău. De fapt, aici, în plasmă, avem chiar o lucrare Valeriu Șușnea, intitulată <Dialog>, și ne-a purtat noroc pentru că ne-am înțeles bine”, a spus Daniela Zeca-Buzura. A urmat o scurtă prezentare video a artistului buzoian și a lucrărilor sale, Șușnea fiind numit un reprezentant valoros al generației ’80, pictor de șevalet, grafician, restaurator și iconar, care se revendică din ,,efectele culturale ale modelului bizantin reformulat și actualizat”.

„Nu am știut. Este o onoare”

„Nu am știut despre acest lucru. Am fost și eu sunat de mai mulți prieteni după ce au văzut emisiunea și am rămas plăcut surprins. Nu mă cunosc cu doamna Daniela Zeca-Buzura. Este o onoare! Probabil dânsa sau cineva din echipa emisiunii a vizitat expoziția mea de la Palatul Parlamentului și a consi­derat că poate fi o recomandare utilă pentru iubitorii de artă. Expoziția mea de la Parlament a fost deschisă în luna iulie și am fost anunțat că organizatorii vor să o țină în continuare pe simeze. Este formată din 120 de lucrări de mari dimensiuni, realizate pe parcursul celor 35 de ani de carieră, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani, și a fost considerată <cea mai mare expoziție de autor organizată anul acesta în București>”, a declarat Valeriu Șușnea.

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” de pe TVR2, ajunsă la al XII-lea sezon, se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă și neapărat alături de un interlocutor remarcabil, așa cum au fost de-a lungul timpului Neagu Djuvara, Mircea Albulescu, Aurora Liiceanu, Mihai Șora, Victor Rebengiuc, Emil Constantinescu, Mircea Cărtărescu, Corina Chiriac, Corneliu Porumboiu sau Dorel Vișan.

Daniela Zeca-Buzura a fost nora scriitorului Augustin Buzura și a ocupat până în 2012 funcția de director al postului de televiziune TVR Cultural, fiind distinsă de două ori cu Premiul Asociației Naționale a Profesioniștilor de Televiziune din România, o dată la secțiunea documentar, pentru seria tematică „Mănăstirea Văcărești-comoara pierdută”, și a doua oară la secțiunea „carte de specialitate”, pentru ­vo­lumele de studii „Jurnalismul de televiziune”, „Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother” și „Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii”, apărute la Editura Polirom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!