Administrație

Aproape patru miliarde de lei vechi, despăgubiri pentru atacurile urşilor

În cursul anului 2023, la Buzău au fost înregistrate, oficial, cu organizare de comisii de constatare a pagubelor, 150 de atacuri

Acordarea despăgubirilor pentru pagubele şi daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, prevăzute în Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, se face în conformitate cu prevederile HG nr. 3/2023. Potrivit prevederilor acestei hotărâri, reprezentanți de la Agenția de Protecție a Mediului (APM) fac parte din comisiile de constatare constituite la nivelul administraţiilor administrativ-teritoriale, pentru pagube produse în arii naturale protejate neincluse în fondurile cinegetice sau în cele în care vânătoarea nu este admisă, respectiv pentru pagube produse de către exemplare de specii prevăzute de Legea 407/2006, indiferent de locul producerii pagubei. În baza documentelor instrumentate de comisiile de aprobare/neaprobare a răspunderii civile şi de acordare sau de neacordare a despăgubirilor.

În perioada ianuarie-decembrie 2023, APM Buzău a participat la 150 comisii pentru pagibe produse de urşi. Cuantumul despăgubirilor aproba-
te prin deciziile emise de APM Buzău pentru pagube produse de urşi în anul 2023 este de 371.373 lei.

Statul finanţează montarea de garduri

Statul va acorda persoanelor fizice, asociaţiilor, persoanelor juridice sau instituţiilor publice sume pornind de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în zonele unde urșii îşi fac apariţia frecvent. În acest sens, Administraţia Fondului pentru Mediu are în implementare un program de finanţare pentru protejarea oamenilor şi bunurilor create de om, pentru care se pot depune proiecte.

Sunt finanţate sisteme de protecţie pentru unităţile administrativ-teritoriale, respectiv garduri și garduri electrice. Beneficiarii pot fi atât UAT, primăriile, cât şi persoanele juridice, companii din agricultură, PFA, persoane fizice, asociaţii, asociaţii de vânătoare, asociaţii de proprietari, instituţii publice, deci toată plaja de beneficiari care pe suprafeţele deţinute sau suprafeţele avute în proprietate, pe suprafeţele care trebuie protejate gospodării, terenuri agricole, pot instala aceste sisteme de protecţie.

Pentru persoanele fizice, suma maximă care poate fi alocată este de 15.000 lei, pentru persoane juridice este de 500.000 lei, iar pentru instituţii, autorităţi administrativ-teritoriale, suma maximă este de un milion de lei. De asemenea, sunt prevăzute şi finanţări de nivelul a maxim cinci milioane de lei, dar acestea pot fi accesate doar de administraţiile centrale, ROMSILVA, sau, în cazul Buzăului, Academia Română, care are în administrare câteva mii de hectare de pădure în zona Penteleu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker