vineri, 16 aprilie 2021

Aproape 45 la sută dintre medicii de familie buzoieni sunt pregătiți să vaccineze anti-COVID în cabinete

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că de la jumătatea lunii aprilie ar trebui să înceapă vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea se va face, cu precădere, cu serul produs de Johnson&Johnson, dar Gheorghiță spune că este posibil să fie folosit și serul AstraZeneca. „Cred că spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie, în mod deosbit cu vaccin de la ­John­son&Johnson și foarte probabil și AstraZeneca, fără să mai existe posibilitatea de programare în platformă. Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus Valeriu Gheorghiță. Acesta a mai precizat că vaccinul Johnson&Johnson este recomandat tuturor persoanelor care au împlinit 18 ani.

La nivel național, aproximativ 5.000 de medici sunt înscriși pe listele celor care sunt dispuși să vaccineze anti-Covid în cabinete. Conform celor spuse de Valeriu Gheorghiță, aproximativ 55% dintre medicii de familie și-au manifestat interesul de a vaccina „Pe săptămână, un medic de familie ar putea să vaccineze 100 de persoane și dacă vorbim de circa 5.000 de medici de familie, cât mă aștept să participe la nivel național, asta înseamnă într-o săptămână aproximativ 500.000 de persoane”, a declarat șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Mulți medici sunt încă indeciși și spun că așteaptă să vadă care vor fi normele de aplicare și cum vor fi plătiți pentru a face acest lucru.

La Buzău, 85 de medici și-au manifestat disponibilitatea pentru a vaccina, dintre cei 200 de medici de familie pe care îi are Buzăul. „La Buzău, 85 de medici de familie s-au înscris la DSP pe lista transmisă autorităților centrale, pentru a administra serurile de la AstraZeneca și Johnson&Johnson, în cabinetele lor. Vor rămâne în continuare funcționale centrele de vaccinare care sunt acum funcționale, la care se vor adăuga încă patru. Unul se va deschide pe 6 aprilie, iar celelalte trei, pe 13 aprilie”, a declarat medicul Carmen Scântei, epidemiologul-șef al Direcției de Sănătate Publică Buzău și coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel local, relatează sanatateabuzoiana.ro.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri seară, într-o conferință de presă, că România a primit 242 de milioane de lei pentru achiziționarea medicamentelor necesare Covid-19. În ceea ce privește vaccinarea, tot mai mulți români vor să se imunizeze anti-Covid. În acest moment, la nivel național s-au vaccinat peste trei milioane de români, dintre care peste două milioane de persoane sunt imunizate cu prima doză, iar peste un milion au primit ambele doze. Peste două milioane de români s-au vaccinat cu serul de la Pfizer, 226.484 cu serul Moderna, iar 359.684 cu cel de la AstraZeneca, a cărui denumire a fost schimbată în „Vaxevria” în urma controverselor care au avut loc despre acest vaccin. Personalul medical trebuie să știe că vaccinul rămâne același, chiar dacă numele și eticheta i-au fost schimbate.

O veste bună vine de la Biontech care a anunțat că, în urma unui studiu, vaccinul Pfizer este 100% eficient la copiii cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani, a anunțat miercuri seară Vlad Voiculescu, pe parcursul conferinței de presă. Acesta susține că singura modalitate de a scăpa de această pandemie este ca populația să se vaccineze.

Autoritățile estimează că România va ajunge la ­imunizarea a peste 70% din populație chiar înainte de venirea toamnei. Chiar dacă situația, în ceea ce privește cazurile de Covid-19 și locurile de la ATI, este destul de critică, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că vaccinarea în România merge destul de bine și că „România se află pe locul 6 la nivel european și pe locul 21 la nivel global, ținând cont că sunt 140 de țări care au demarat campania de vaccinare”.

La Buzău, peste 12.000 de persoane s-au înscris pe listele de așteptare și așteaptă să fie imunizate anti-Covid. Până în acest moment, în Buzău s-au vaccinat aproximativ 40.000 de cetățeni.

Vlad Voiculescu a anun­țat că România va primi în următoarele luni peste 7 milioane de doze de vaccin. Astfel, în luna mai vor fi primite 500.000 de doze de vaccin în fiecare săptămână, respectiv 800.000 în luna iunie. Așadar, în luna iunie vor fi peste 100.000 de doze pe zi, conform celor declarate de ministrul Sănătății.

loading...