Actualitate

Aproape 300 de voluntari, implicați în cel mai mare proiect de voluntariat desfășurat prin Consiliul Județean

Complexul de Servicii pentru Copilul cu Dizabilități Buzău – Centrul rezidențial ,,Floarea-Soarelui” și Floare de Colț”, Serviciul Module rezidențiale de tip familial și Apartamentul ,,Liceenii”, au intrat în povestea celor aproape 300 de voluntari elevi ai Liceului de Artă ,,Margareta Sterian”, și ai DGASPC Buzău, împreună cu cadrele didactice coordonatoare, care au reușit să le transforme într-un tărâm de basm. Panouri de polistiren au fost pictate de cei peste 260 de elevi ai Liceului de Artă cu personaje de basm, care au încântat și vor mai încânta și de aici încolo copilăria tuturor. Festivitatea de premiere a voluntarilor implicați în această poveste ce a unit suflete a avut loc joi, 6 iunie, la Sala mare a Consiliului Județean Buzău.

,,Este o poveste mai mult decât interesantă și nu pot decât să le mulțumesc copiilor de la Liceul de Artă. Ei, pe lângă faptul că sunt niște copii frumoși care învață bine la școală, au și vocația de a da din frumusețea lor interioară și din  talentul lor, celorlalți. Practic este o invitație la lucrurile firești și cu această ocazie, copii de la Liceul de Artă au demonstrat că și ceilalți copii, indiferent ce probleme au avut, sunt la fel, și merită aceleași lucruri pe care le merită toți copiii. Cotidianul ne ocupă tot timpul, dar ar fi bine să revenim, că așa este firesc în tradiția românescă la copii, familie, școală, implicit educație, și, de ce nu, țară.  Este o întoarcere în firescul lucrurilor așezate în tradiția românească, de a pune copii pe primul plan, de a-i pune în situația să creeze, să își exprime emoțiile în mod creativ”, spune preșe­dintele Consiliului Județean Buzău,  Petre Emanoil Neagu, prezent joi la festivitatea de premiere a vo­luntarilor, cu o surpriză de proporții tot în sfera voluntariatului. Fiind printre voluntari, președintele Consiliului Județean a mulțumit elevilor Liceului de Artă care au fost voluntari și la proiectul Buzău Fest și le-a promis că vor merge într-o tabără drept recompensă pentru efortul lor care, se pare, că a fost vi­zibil în ridicarea nivelului de realizare a acestei activități ce pare să intre în tradiția locului.

260 de elevi voluntari de la Liceul de Artă

Pentru Liceul de Artă a însemnat, pe lângă implicarea onorantă, într-un proiect de voluntariat de o asemenea amploare, și un proiect de suflet. ,,Partea de organizare ne aparține. Pentru elevii noștri voluntari a fost o provocare. Fiecare proiect pe care îl desfășurăm cu fel de fel de instituții are specificitatea lui. Acesta este un proiect de suflet. Un proiect care pentru noi a însemnat și va însemna foarte mult. Nu am avut până acum un asemenea proiect și ne bucurăm că am putut să ducem la capăt această misiune, pentru că am bucurat niște copii ; mai ales prin spectacolul pe care noi l-am organizat și i-am avut pe acești copii alături de noi; a fost o atmosferă nemaipomenită, pentru că au știut să socializeze și erau parcă o singură școală, o singură instituție și nu am văzut ca cineva să facă diferențe“, a preciyat directorul Liceului de Arte, Mioara Sângiorzan, care a făcut referire și la spectacolul organizat de elevii acestei instituții, pe lângă activitățile de pictură, ca parte integrantă a acestui proiect de voluntariat.

Proiectul ,,de o săptămână” s-a derulat în trei

Cu toate că proiectul era prevăzut pentru o săptămână, fapt pentru care a fost și ­de­numit Săptămâna Voluntariatului, cea de-a 18 ediție, la Buzău, voluntarii s-au întins cu proiectul trei săptămâni, deoarece nu au vrut să lase lucrurile neterminate, având în vedere amploarea lucrărilor. ,,Săptămâna voluntariatului s-a derulat în perioada 13-19 mai. Numai că noi, având în  vedere acțiunile pe care ni le-am propus, nu aveam timpul fizic pentru ca elevii de la Liceul de Artă să pună în operă ceea ce ne-am propus. Și, atunci, am anunțat centrul inițiator al acestei acțiuni că vom derula partea de montare propriu-zisă a picturilor și a ceea ce s-a realizat pentru spațiile centrului de plasament undeva până la mijlocul lunii iunie. Astăzi, practic, e încununarea eforturilor, președintele Consiliului Județean urmând a acorda diplomele pentru voluntarii care au participat. Am avut 265 de copii numai de la Liceul de Artă, plus cadrele organizatoare de la Liceul de Artă ; am mai avut 30 de copii de la DGASPC, copii instituționalizați, care au participat atât la partea de spectacol, cât și copiii beneficiarilor  spațiilor amenajate, plus zece coordonatori de la DGASPC. Din partea Consiliului Județean am avut aportul întregului aparat de specialitate, mai ales cu partea de resurse materiale. Este primul proiect în această zonă a voluntariatului  de o asemenea amploare organizat de Consiliul Județean”, a declarat Liliana Nicolae, director Direcția de Dezvoltare și manager de proiect.

Atât Liceul de Artă, cât și DGASPC, în calitate de beneficiar al proiectului, sunt recunoscătoare Consiliului Jude­țean pentru sprijin. Unii că au spații prietenoase pentru copiii care își petrec o bună parte din viață numai în centre, alții pentru că le-a dat posibilitatea de a pune în valoare creativitatea copiilor, de a-i valoriza. ,,Suntem onorați și mulțumim Consiliului Județean pentru că s-a gândit la noi și că ne-a sprijinit financiar, pentru că noi suntem doar cu partea de creație, cu talentul, și am putut să ducem la îndeplinire acest proiect pentru bucuria acestor copii minunați”, a spus directorul Liceului de Arte Buzău. ,,Noi am avut plăcerea să beneficiem de implementarea acestui proiect. Copiii care se află în două centre rezidențiale și într-un apartament au avut posibilitatea să se bucure de aceste desene pe pereți sau panouri pictate cu personaje din  poveștile pe care le preferă. Mai mult decât orice, inițiativa aceasta atât de amplă și implicarea comunității și a elevilor Liceului  de la Liceul de Artă a fost pentru noi o reală plăcere”, a declarat directorul DGASPC, Loredana Dorobanțu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker