Educație

Aproape 30 de şcoli buzoiene cu toaleta în curte pot beneficia de containere sanitare mobile

Pe lângă alte echipamente necesare protecţiei împotriva COVID şi desfăşurării orelor odată cu începerea noului an şcolar, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile pentru achiziţionarea unor containere sanitare mobile în şcolile care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare.

„25 de milioane de euro vor fi sume alocate pentru achiziţia de containere sa­nitare mobile, care vor beneficia în acelaşi timp de o finanţare de 5.000 de euro pe container, pentru racordul acestora la infrastructura de apă şi canalizare. Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă”, a explicat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului citat de newsweek.ro.

Pe listă se află inclusiv două licee din judeţul Buzău   

În ceea ce priveşte situaţia instituţiilor de învăţământ care pot beneficia de containere sanitare, în întreg judeţul ­exi­stă 29 de astfel de unităţi.

„Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar, în judeţ există 29 de unităţi de învăţământ care nu au apă şi/sau canalizare. Printre acestea se regăsesc trei grădiniţe, nouă şcoli primare, 15 şcoli generale şi chiar două licee din judeţ. Trebuie precizat că doar în două dintre localităţile unde se regăsesc aceste unităţi de învăţământ există reţea de canalizare şi că pe listă regăsim şi localităţi în care nu există reţea de apă curentă”, a declarat, pentru OPINIA, Nela Wamsiedel, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău.

În ceea ce priveşte achiziţionarea acestor containere pentru şcolile cu WC-uri în curte, se precizează că sunt eligibile unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care nu au asigurat accesul la reţeaua de apă-canalizare, cu condiţia contractării în condiţiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containerelor medicale mobile, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului, conform sursei menţionate.

Proiectul de act normativ mai prevede că „depăşirea cheltuielilor cu achiziţia de containere sanitare mobile se suportă de către beneficiarul finanţării.”  

Cine plăteşte containerele până la decontare

Decontarea cheltuielilor cu containerele sanitare mobile urmează regimul de cost simplificat, cu obligaţia beneficiarului finanţării de a depune do­cumente justificative privind costul de achiziţie al acestora.

„Încă nu a sosit ghidul cu metodologia. Este doar o chestiune de timp până îl pri­mim. După părerea mea, va fi acelaşi procedeu care a fost parcurs şi în cazul spitalelor care au achiziţionat din fonduri nerambursabile echipamente sanitare în perioada pandemiei. Spitalele au făcut achiziţii din bani proprii sau ai unităţilor administrative în subordinea cărora se află şi factura a ajuns la Ministerul Sănătăţii şi apoi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a returnat banii. În cazul nostru, pentru containerele sanitare, şcolile vor face cerere către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Fondurilor Europene, vor putea colabora cu UAT-urile, cu primăriile, care să plătească din banii lor aceste containere, urmând ca banii să fie returnaţi”, a declarat Ionel Meiroşu, inspectorul general al IŞJ Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker