Economic

După o jumătate de an de pandemie / Care este situaţia forţei de muncă la Buzău

După o perioadă cruntă  pentru economie, în mare parte angajatorii buzoieni de pe platforma industrială au rezistat, adică nu au făcut concedieri masive  şi nu au trimis angajaţii în şomaj tehnic. Excepţie a făcut industria textilă care, spune Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, acum şi-a revenit, în sensul că se lucrează din nou în acest sector. Au rămas să-şi revină, începând cu data de 1 octombrie, şi  angajatorii din „industria ospitalităţii”.

Directorul Ionel Tociu, spune că datele statistice indică faptul că „august a fost o lună în care, în condiţiile date, în judeţul Buzău s-a păstrat trendul plăţilor şi suspendărilor de contract de muncă din cauza pandemiei din luna aprilie; am plătit aproape în fiecare lună acelaşi număr de persoane ca în luna anterioară, dovadă că în sistem nu a mai intrat forţă de muncă în plus faţă de luna aprilie. În judeţul Buzău, această pandemie nu a scăzut numărul de angajări decât cu aproximativ 200 persoane pe lună”. Astfel că, spune directorul instituţiei, „dacă înainte de pandemie aveam 900-1100 în medie persoane angajate pe lună, acum am avut între 700 şi 800. Asta a însemnat contactul permanent cu angajatorii şi zbaterea noastră de a asigura o forţă de muncă conform cerinţelor angajatorilor”.

Prin urmare, AJOFM a încurajat angajatorii prin subvenţii, prin sprijin efectiv să ia în considerare reactivarea acestor persoane din şomaj tehnic şi să le dea în continuare o şansă.

Ce scrisori le trimite AJOFM şomerilor

Instituţia se străduieşte să ţină în contact angajatorii şi angajaţii, chiar şi în aceste condiţii de distanţare socială, în care nu a mai fost posibilă organizarea vreunei burse a locurilor de muncă.

Şomerii din baza de date a AJOFM au primit scrisori în această perioadă prin care sunt informaţi cu privire la oferta de locuri de muncă şi sunt  sfătuiţi să ia legătura cu angajatorul ofertant, pentru că dacă nu vor răspunde sunt pasibili să fie scoşi din plată.

„Chiar dacă instituţia îşi desfăşoară activitatea online, noi, când avem locuri de muncă ofertate de angajatori, ­tri­mitem scrisori către toate persoanele din baza de date care corespund criteriilor de angajare, indiferent că sunt la  Legea 416, şomeri neindemnizaţi sau şomeri  aflaţi într-o formă de protecţie socială indemnizată; când avem locuri de muncă, trimitem scrisori către aceştia şi le facem joncţiunea cu angajatorii. În acele scrisori le spunem că, dacă în termen de cinci zile din momentul pri­mirii scrisorii nu reacţio­nează într-un fel sau altul – pentru că noi îi trimitem la angajatori-, îi scoatem din plată”, explică directorul AJOFM Buzău.

700 absolvenţi promoţia 2020, direct în şomaj

„Au intrat în plată aproa­pe 700 de şomeri în iulie, din rândul absolvenţilor, iar rata şomajului a crescut cu aproape un procent, la 7,13. Nu sunt disponibilizări majore. Numă­rul  şomerilor în plată intraţi în baza de date din rândul absolvenţilor din învăţământul preuniversitar promoţia 2020, 700,  se va compensa numărul cu numărul persoanelor angajate până la finele lunii august, peste 700 de persoane”, mai explică directorul AJOFM Buzău. În aceste condiţii, rata şomajului la Buzău rămâne relativ constantă pentru că şomajul tehnic înseamnă suspendarea contractului de muncă şi nu încetarea lui.

Cine face angajări

„Avem agenţi economici care fac angajări în această perioadă, iar media angajărilor pe lună  se situează între 700 şi 800;  zilnic avem o ofertă de aproximativ 200 locuri de muncă vacante, mare parte  pentru forţă de muncă cu calificare; muncitorii necalificaţi sunt solicitaţi, în general, de către  angajatorii din  agricultură; restul angajatorilor cer structură de forţă de muncă tehnică şi calificată. Se caută în continuare în vederea angajării ingineri TCM, sudori, rabotori, ingineri, forţă de muncă cu calificare în domeniul construcţiilor, toată gama”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Şi Institutul Naţional de Statistică indică zonele din economie care au făcut angajări, care se regăsesc în mare parte şi la Buzău. Cea mai importantă a fost Sănătatea, precizează INS, unde era nevoie de personal ca de aer. Apoi au fost cei din construcţii şi zona de IT&C, ca urmare a trecerii multor afaceri în zona digitală. Serviciile de poştă şi curierat au ieşit şi ele pe plus. La fel şi serviciile de colectare a deşeurilor. Din păcate, la Buzău în domenul reciclării deşeurilor au fost anunţate disponibilizări colective. Este vorba de circa 200 de salariaţi.

„Avem două societăţi ­co­mer­ciale în domeniul reciclării care disponibilizează colectiv; procedura este aproape fina­lizată şi au început să apară pe dosare; aproape 200 de persoane pe cele două societăţi sunt trimise în şomaj din şomaj tehnic; acest lucru poate însemna o retehnologizare sau reorientare de activitate”, explică directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Au apelat la măsura de criză

41,5% din salariul de bază al celor care se întorc la muncă din şomaj tehnic va fi asigurat de către stat pe o perioadă de trei luni. Condiţia este ca angajatorul-beneficiar să nu rupă contractul de muncă al angajatului până la sfârşitul acestui an. În aceste condiţii, mare parte din şomajul tehnic din timpul perioadei de alertă „s-a mutat” pe 41,5%.

Reamintim că  41,5% din salariul de bază al celor care se vor întoarce din şomaj tehnic va fi plătit din bugetul public pe o perioadă de trei luni.

Astfel, cei care se vor întoarce din şomaj tehnic vor avea asigurat de către stat 41,5% din salariul de bază. O astfel de măsură vine să sprijine angajatorii, dar şi angajaţii care au asigurat locul de muncă cel puţin până la finalul acestui an.

La Buzău, multe societăţi se află în situaţia de a fi aplicat la subvenţia statului per loc de muncă pentru persoanele preluate din şomajul tehnic. „Avem în 41,5 % foarte multe societăţi. Au rămas în şomaj tehnic numai societăţile ­co­merciale din domeniul Horeca ( societăţile din industria ospitalităţii: Hoteluri, Restaurante şi Cafenele). Celelalte care au avut angajaţii în şomaj tehnic au transferat personalul pe 41,5%”, spune directorul AJOFM Buzău. Cu alte cuvinte, redes­chiderea restaurantelor de la 1 septembrie va mai reduce presiunea pe şomajul din industria ospitalităţii.

„Am prelucrat documentaţia  în luna august pentru iulie pentru 72 de angajatori care au trimis în şomaj tehnic 450 buzoieni. Am plătit  pentru ei în jur de 740.000 lei şomajul tehnic. Luna octombrie va fi perioada în care toată lumea se va muta din şomaj tehnic <în 41,5%>”, precizează directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker