Economic

APIA: Fermierii mai pot depune cererea unică până pe 10 iunie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că s-a încheiat Campania pentru depunerea fără penalități a cererilor unice de Plată. Fermierii mai pot, însă, depune cereri, cu penalizare de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere, până la data de 10 iunie. APIA informează că, în perioada 1 martie– 6 mai 2022, au fost depuse un număr de 778.552 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.902.113 hectare.

La o analiză comparativă a datelor, se observă că, față de anul anterior, numărul cererilor a scăzut cu 36.739, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 9.844 ha, se arată în informare.

Potrivit reprezentanților APIA, de la an la an, fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață. „Încă o campanie de primire a cererilor unice de plată derulată cu succes. Ca de fiecare dată, am fost alături de fermieri pe tot parcursul procesului de depunere, astfel încât aceștia să-și depună cererile corect și la timp pentru a putea beneficia de finanțarea cuvenită. Vreau să-i felicit pe colegii din întreaga țară și pe fermieri deopotrivă și să le mulțumesc pentru mobilizarea exemplară și pentru că au înțeles că doar împreună putem construi o agricultură performantă și durabilă”, a declarat Adrian Pintea, directorul general APIA.

APIA mai precizează că, în conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, Campania de primire a cererilor unice de plată continuă timp de 25 de zile, respectiv până la data de 10 iunie 2022 inclusiv, cu aplicarea de penalități de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

După depunerea documentelor, agricultorii vor fi verificați în teren, iar după această etapă, va începe plata avansului din subvențiile pentru acest an, de pe 16 octombrie 2022. Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată.

Reamintim că fermierii vor completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă utilizează suprafețe de teren în diverse localități sau județe. Aceștia trebuie să verifice, împreună cu primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker