Politic

Apariție-surpriză în timpul vizitei lui Ciucă la Buzău

Remus Borza, avocat specializat în insolvență, a apărut, vineri, la Buzău, lângă premierul Nicolae Ciucă aflat în vizită de lucru. Borza este consilier onorific, neplătit, al primului-ministru Ciucă, al patrulea premier care îl are pe Borza consilier onorific, în ciuda faptului că acesta are o condamnare definitivă pronunțată în 2015 la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru conflict de interese.

În ultimii ani, Borza i-a mai consiliat pe Viorica Dăncilă, pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu. A fost parlamentar ALDE, apoi, când a fost rost de o sinecură, s-a înscris imediat în PSD. Ulterior, a trecut la Forța Națională, un partid de buzunar, înființat de Teodor Meleșcanu din rămășițele ALDE. Din toamna anului 2019, când au venit liberalii la guvernare, Borza s-a dat cu noua putere.

Acesta este condamnat la un an cu suspendare pentru că, în calitate de administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a direcţionat către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite din bani publici.

Remus Borza

Avocatul Remus Borza a fost coleg de facultate cu fostul lider PSD Victor Pont. Chiar în timpul guvernului condus de acesta din urmă, Borza e numit administrator judiciar al companiei Hidroelectrica. În acea perioadă, Borza direcționează către societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică plătite de Hidroelectrica, creând un prejudiciu de peste 500.000 de lei. Pentru această escrocherie, Remus Borza e condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare.

La alegerile parlamentare din 2016, Remus Borza candidează pe listele ALDE, fiind susținut de Daniel Chițoiu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta. Borza obține un mandat de deputat, dar nu rămâne mult în ALDE. În vara anului 2017, când coaliția PSD-ALDE depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern (Grindeanu), Borza votează împotrivă. Cine se mai opune? Fostul său coleg de facultate, Victor Ponta, devenit, pentru scurt timp, secretar general al Guvernului Grindeanu.

„Remus Borza, cu o candoare greu de imaginat, le-a spus unor colegi că a fost la discuţii cu Grindeanu şi i s-a propus funcţia de ministru al Energiei şi că el s-a simţit obligat să-şi respecte angajamentul. Și eu l-am întrebat: dar cine te-a pus pe lista parlamentară de ai ajuns deputat? Te-a pus domnul Grindeanu cumva sau altcineva?”, spunea, la acea vreme, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Ulterior, Remus Borza devine consilierul onorific al premierului Viorica Dăncilă și, drept mulțumire, se înscrie în PSD. Rezistă în funcție doar două săptămâni. Dăncilă îl demite după ce Borza pledează pentru reducerea numărului de bugetari. „Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura țară din lume care plătește mult mai bine salariații din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administrația. Și la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem și o fabrică în România”, spunea Borza. Economic, afirmația lui Borza avea logică. Însă, politic, PSD nu putea să-i dea dreptate. L-a dat afară.

Remus Borza începe o nouă aventură politică în Forța Națională, un partid-fantomă construit de Teodor Meleșcanu pe rămășițele fostului ALDE, între timp dezintegrat. Scopul partidului era să împiedice căderea Guvernului Dăncilă la moțiunea de cenzură din toamna anului 2019. Însă moțiunea trece, iar Remus Borza votează instalarea Guvernului Orban. „Nu m-a convins nimeni. E o decizie luată din principiu”, spunea Borza. La scurt timp, Borza este numit consilier onorific al premierului Orban.

Cade și Ludovc Orban, în locul său vine Florin Cîțu, dar Remus Borza rămâne la Palatul Victoria ca sfetnic. Vineri, a apărut lângă premierul Nicolae Ciucă aflat în vizită de lucru la Buzău.

Remus Borza a fost și Mare Orator al Marii Loji Nationale din România. „Am fost mason până în 2013. Am fost numărul doi în masonerie”, se lăuda Borza într-un interviu la Antena 3.

 

Articole similare