sâmbătă, 19 septembrie 2020

Anvelope de vară, de iarnă și all season – care sunt cele mai bune

Vremea afectează semnificativ modul în care mașina se comportă pe carosabil. În țara noastră, anotimpurile aduc condiții meteo de toate categoriile, la care șoferii trebuie să se adapteze. Când este vorba de vreme, cauciucurile sunt cele mai importante componente ale mașinii. Folosirea cauciucurilor potrivite pentru anotimpul în cauză este esențială pentru întreținerea mașinii și siguranța în trafic.

Achiziționarea cauciucurilor pune mulți șoferi în dificultate. Dincolo de mărime, modelul benzii de rulare și alți factori, sezonul pentru care anvelopele sunt destinate reprezintă un criteriu important. Unii șoferi preferă anvelopele de iarnă și după trecerea iernii, unii le folosesc cât pot de mult pe cele de vară, iar alții aleg să utilizeze numai cauciucuri all season. Dar care sunt cele mai bune?

Cauciucurile de iarnă

În România și în alte state, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. Legea impune folosirea lor când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață sau zăpadă. Totuși, cel mai indicat este să le le utilizezi imediat ce temperatura scade sub 7 grade. 

Cauciucul din care sunt alcătuite este special conceput astfel încât să reziste bine și să asigure aderență la temperaturi scăzute, atât pe zăpadă, cât și pe carosabil uscat. Anvelopele de iarnă au adâncituri mari și multe șanțuri mici așezate în zig-zag de-a lungul benzii de rulare. Adânciturile ajută la disiparea zăpezii, iar șanțurile și alte denivelări asigură tracțiune corespunzătoare pe suprafețe alunecoase. 

Anvelopele de iarnă sunt potrivite pentru zone exterioare orașelor, unde zăpada se acumulează mai repede și este înlăturată mai rar. De asemenea, sunt indicate pentru zonele de munte, unde cantitatea de zăpadă este mare. Mașinile de teren și cele grele au inerție mare, deci necesită aderență sporită. De aceea, este bine să fie echipate cu cauciucuri de iarnă când temperatura coboară.

Cauciucurile de vară

Când temperatura este mai mare de șapte grade, cauciucurile de vară sunt superioare celor de iarnă. Anvelopele pentru sezonul cald sunt fabricate dintr-un cauciuc mai subțire și au pe banda de rulare blocuri mari, care asigură contact maxim cu drumul. De asemenea, ele oferă stabilitate crescută în curbe și performanță îndelungată la temperaturi crescute. 

Pe vreme rece, cauciucurile de vară se dovedesc ineficiente. Materialul se întărește și nu mai asigură tracțiunea optimă. De asemenea, frigul poate cauza crăparea benzii de rulare. Cum aceste efecte rezultă din folosirea improprie a cauciucurilor, ele nu mai sunt acoperite de garanție.

Cauciucurile all season

Uneori, condițiile de drum diferă de la o zi la alta sau chiar pe parcursul a câteva ore. În acest caz, anvelopele all season își dovedesc utilitatea. Cauciucurile de acest tip sunt fabricate dintr-un material apropiat de cel al cauciucurilor de iarnă, însă blocurile de pe suprafața de rulare sunt așezate astfel încât să asigure performanță bună atât în sezonul rece, cât și în cel cald. Totuși, temperaturile foarte ridicate sau gerul le scad performanțele. În condiții de acest fel cauciucurile de vară și, respectiv, cele de iarnă sunt superioare. Uzura lor este, de asemenea, mai rapidă decât a celorlalte două tipuri de anvelope.

Cauciucurile all-season sunt potrivite pentru drumuri care se curăță des de zăpadă sau gheață, cum sunt cele din orașe. Mașinile mici sau medii reprezintă segmentul cel mai indicat pentru acest tip de cauciuc. Este important ca alegerea anvelopelor all season să fie făcută la dimensiuni potrivite pentru mașină, în condițiile variate pe care le vor avea de suportat. Astfel, niște anvelope all season 185 65 r15 sunt destul de late pentru a adera corespunzător la drum pe timp de iarnă, dar și pentru a asigura performanță pe vreme caldă și uscată.

Înainte de a achiziționa anvelope noi, analizează bine condițiile de drum în care le vei folosi. Dacă alegi un set de cauciucuri de vară, vei avea obligatoriu de cumpărat și unul de iarnă. Dacă profilul mașinii tale și condițiile de drum nu sunt extreme, un set de cauciucuri all season reprezintă cea mai bună alegere.

loading...
error: Content is protected !!