Actualitate

Amenințări cu moartea pe post de urări pentru 8 Martie

În loc de urări de bine, așa cum se obișnuiește la început de martie, o femeie din Brăești a avut parte, zilele trecute, de amenințări cu moartea. Pe 4 martie, femeia a aflat de la fiica ei minoră că fostul soț, care este și tatăl copilei, i-a transmis că îi va lua viața. Nu este însă primul derapaj al bărbatului. În luna octombrie, femeia obți­nuse un ordin de protecție pentru șase luni, în urma unui episod agresiv, deși era despărțită în fapt de soțul ei de ceva timp. De atunci, bărbatul a reușit să strângă patru dosare penale pentru nerespectarea ordinului de protecție. De fiecare dată când consuma alcool, bărbatul își aducea aminte de problemele cu soția lui și o vizita, dar nu pentru a se împăca, ci pentru a face scandal. După amenințarea de pe 4 martie, bărbatul a fost reținut chiar de 8 martie, însă ulterior a fost plasat sub control judiciar.

De astfel de traume au parte zilnic mii de femei, al căror număr real nu îl știm și, din păcate, nu îl vom ști vreodată, pentru că din frică, lipsă de informație ori resurse, foarte multe femei aleg să tacă și să nu se adreseze autorităților sau asociațiilor dedicate în lupta împotriva violenței domestice.

În perioada de pandemie, mai ales în cea de izolare, s-a constatat o creștere a violenței în familie, fiind înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).

Pe de altă parte sunt și bărbați agresați de soții sau concubine. Spre exemplu, pe 4 martie, un bărbat de 61 de ani din Pârscov a fost lovit de concubină cu un băț în frunte, după ce omul a venit acasă băut. Trei zile mai târziu, un episod similar s-a petrecut în municipiul Buzău. Un bărbat a sunat la 112 și a sesizat că a fost lovit cu pumnul și mușcat de concubină. În final, bărbatul a refuzat ordinul de protecție.

Articole similare

error: Continut protejat!!