Cultură

Aluniș Art Center și Centrul Cultural de la Valea Sălciilor, la ediția inaugurală a „Nopții Muzeelor la Sate”

Aluniș Art Center participă la prima ediție a „Nopții Muzeelor la Sate”, un eveniment care se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Noaptea muzeelor la sate va avea loc în 2 septembrie. Desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare a Nopții Muzeelor cu care buzoienii s-au obișnuit deja. În afară de Aluniș, Buzăul mai este reprezentat la acest eveniment și de Centrul Cultural din Valea Sălciilor.

„Noaptea Muzeelor la Sate” este un eveniment care se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau din lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.

Tradiții etnografice în vechea școală abandonată a satului Aluniș

La ediția inaugurală a „Noapții  muzeelor la sate”,  „Aluniș Art Center” participă cu evenimentul „Împletind Povești și Fire”, o adevărată călătorie în timp, spun organizatorii, aducând la lumină meșteșugul prelucrării tradiționale a lânii pe Valea Buzăului și a cusăturilor tradiționale, precum și povești și tradiții locale. El va fi pus la cale în vechea școală abandonată a satului Aluniș, comuna Colți, transformată în centru de creație și conservare a tradițiilor.

Astfel, în noaptea de 2 septembrie, Centrul de Artă Aluniș își extinde  programul până la orele 21.00 pentru evenimentul „Împletind Povești și Fire: Noaptea Muzeelor la Aluniș”, oferind ocazia vizitatorilor de a explora tradițiile și cultura zonei pe timp de seară. Vizitatorii se vor bucura de o expoziție etnografică de țesături și unelte, de o expoziție de fotografie veche și de o șezătoare de țesut la război și cusut.

În „Expoziția Etnografică de Țesături și Unelte”, reprezentanții centrului aduc în prim-plan frumusețea tradițională a țesăturilor  și uneltele tradiționale folosite pentru prelucrarea lânii și alte materiale. „Este o expoziție a comunității, fiecare piesă fiind donată sau recuperată din gospodăriile de pe Valea Buzăului, alături de poveștile care le însoțesc. Expoziția este astfel nu doar o prezentare de obiecte, ci o incursiune în istoria și poveștile de viață ale comunității locale”, spun organizatorii.

Vizitatorii vor mai  putea privi și  chipurile strămoșilor în  fotografii vechi cu locuitori ai zonei, îmbrăcați în straie tradiționale sau în mijlocul activităților cotidiene. Aceste imagini vor da viață amintirilor de altădată și vor reaminti de valorile și tradițiile autentice ale comunității. Aceste fotografii se vor regăsi în „Expoziția de Fotografie Veche”.

Va fi și o șezătoare, „Șezătoarea de Țesut la Război și Cusut”, amplasată în mijlocul expoziției etnografice. „Vizitatorii  vor putea lua parte la o autentică șezătoare de țesut la război și cusut, învățând tehnicile tradiționale și purtând mai departe flacăra meșteșugului din generație în generație. Pe fundal vor curge povești din trecut și prezent amintite de localnice, frânturi din viața satului de odinioară, mituri, legende și tradiții locale. Doine și sunetele naiului vor asigura fundalul sonar al șezătorii”, anunță organizatorii.

Împletind Povești și Fire: Noaptea Muzeelor la Aluniș” este un eveniment susținut de proiectul „Țesem legături” și se înscrie în eforturile Asociației Centrului de Artă de a păstra vie tradiția prelucrării lânii și de a împărtăși bogăția culturală a zonei cu întreaga comunitate, contribuind astfel la crearea unui brand cultural local, sprijinirea turismului responsabil și păstrarea moștenirii culturale pentru generațiile viitoare.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului de la Aluniș sunt Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, Primăria Pătârlagele.

La Valea Sălciilor, povestea începe tot de la o fostă școală

La Valea Sălciilor povestea începe tot într-o fostă școală. Este vorba despre fosta școală din satul Valea Sălciilor (Miluiți). Ea este un pic mai recentă decât la Aluniș.

„Povestea Centrului Cultural din Valea Sălciilor a început în luna februarie 2022, la inițiativa Vioricăi Mocanu, secretar general al comunei Tisău, alături de un grup de voluntari, atrași de magia obiectelor de demult peste care nu au vrut să se aștearnă praful și uitarea într-un colț al casei sau printr-o grădină sau un pod, abandonate”, spun organizatorii. În acest moment sunt amenajate trei camere cu obiecte extrem de valoroase, unele donate de săteni în memoria părinților sau bunicilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker