vineri, 16 aprilie 2021

Aluniș Art Center își redeschide porțile cu o expoziție de pictură semnată Alexandra Baciu

Aluniș Art Center (sat Aluniș, nr. 39, comuna Colți, județul Buzău), își redeschide porțile în week-end cu o  expoziție personală intitulată  „Human naturescape” a artistei Alexandra Baciu, care va fi găzduită în perioada 2 aprilie-5 iunie. Este prima expoziție a sezonului dintr-o suită de evenimente care se vor petrece de aici încolo la Aluniș Art Center, un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte concerte de muzică folk, muzică clasică, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și proiecte dedicate revigorării meșteșugurilor locale – prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții -, tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente.

Expoziția artistei Alexandra Baciu, absolventă a secției de Pictură UNArte București și membră UAP din 2011, va cuprinde peste 30 de lucrări de pictură și face parte din programul artistic conceput de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Aluniș Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu. Ea este însoțită de un text curatorial semnat de Ana Sultana Cipariu în care se face referire la arhetipuri feminine și se subliniază faptul că natura umană se află în centrul preocupărilor estetice ale pictoriței, cadrul natural ales fiind fascinantul Aluniș din Munții Buzăului.

„Pentru Jung, arhetipurile sunt <într-o anumită măsură fundamentele ascunse în adâncurile sufletului conștient… sunt sisteme de disponibilitate, care sunt în același timp imagine și emoție>. Ele se regăsesc în majoritatea culturilor și în inconștientul colectiv, fiind un remarcabil instrument de sondare a sinelui, precum și un mijloc de înțelegere a celorlalți. Pictura Alexandrei Baciu reflectă, prin portretistica sa, ipostaze ale figurativului de factură postmodernă care fac trimitere în mod deosebit la diferite arhetipuri feminine, îmbinând principiile psihologiei jungiene cu legende sau mituri pe un fundal cromatic intens. Lucrările artistei implică atât expresia unei profunde autoanalize și a unei continue căutări de sine, cât și multiple încercări de a surprinde esența personajelor pe care le reprezintă, majoritatea persoane din lumea artei pe care a avut ocazia să le întâlnească pe parcursul devenirii sale artistice. Natura umană se află, astfel, în centrul preocupărilor sale estetice, ca de altfel și natura naturans, ceea ce explică și contextul personal ei sale în fascinantul Aluniș din Munții Buzăului, cadru natural plin de magie și mister”, explică  curatorul  Ana Sultana Cipariu intențiile artistice ale Alexandrei.

Alexandra Baciu a studiat în țară sub îndrumarea profesorilor Ștefan Câlția, Petru Lucaci și Alexandru Rădvan, iar în Italia, la Accademia di Belle Arti din Roma, i-a avut profesori pe Giuseppe Modica, Pierluigi Berto și Claudia Alliata de Villafranca. A expus în cadrul Festivalului M’Arte Live din Roma, Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău, Festivalului „George Enescu” din București, Bucharest Art Week, la Castelul „Cantacuzino” din Bușteni, Muzeul Cotroceni din București, Institutul „Elie Wiesel” din București și în galerii de artă autohtone sau internaționale.

Cei interesați pot afla mai multe pe www.alunis.ro sau www.facebook.com/alunisart.

loading...