Actualitate

Aluniș Art Center a  câştigat „Premiul pentru Impact Social”

Aluniș Art Center a  câştigat „Premiul pentru Impact Social” la categoria „Dezvoltare economică şi socială”, la Gala Societății Civile. Organizația buzoiană a primit recunoaștere pentru activitatea depusă în slujba comunității buzoiene. Încă de la înființarea sa, Aluuniș Art Center și-a făcut simțită prezența prin proiecte în această zonă aproape abandonată și depopulată. „Am demarat proiectul într-o zonă aridă din punct de vedere social, economic si al oportunităților de angajare, însă extrem de bogată în moștenire culturală si potențial turistic. Nu erau promovate obiectivele, nu exista infrastructura de acces pentru explorarea zonei, localnicii nu aveau acces la locuri de muncă și nici la cursuri de formare profesională, nu exista nicio oportunitate de educație cultural-artistică, copiii nu aveau contexte de dezvoltare a creativității și familiarizare cu tradițiile, nu se desfășurau campanii de igienizare a zonei ; toate aceste lacune au aruncat un spațiu extrem de ofertant din toate punctele de vedere într-o zonă abandonată a României. În plus, artizanii erau pe cale de dispariție și, împreună cu ei, și meșteșugurile”, se arată în prezentarea făcută de organizația neguvernamentală buzoiană.

În câțiva ani, organizația neguvernamentală a realizat la Aluniș o sumedenie de proiecte care au animat viața social culturală și economică. Așa a apărut proiectul Școlii de Olărit de la Colți, care a devenit autosustenabil, independent financiar, în ianuarie 2023; datorită eforturilor depuse  de organizație împreună cu localnicii, au fost realizate  30 de tabere, excursii și ateliere gratuite elevilor de pe Valea Buzăului și copiilor vulnerabili. Un alt proiect important realizat de Aluniș Art Center este „Țesem Legături”, care a câștigat finanțare prin PNRR, Pilonul IV/Componenta Tursim și Cultură „Creșterea accesului la cultură” în zonele defavorizate; prin acest proiect a reușit crearea unui brand local și în același timp a contribuit și la realizarea unui nou centru expozițional la Pătârlagele.
Organizația neguvernamentală a mai reușit și să finalizeze prima fază a proiectului „Grădina Sănătății – terasarea spațiului, construirea paturilor înalte pentru legume și verdețuri, plantarea pomilor și arbuștilor fructiferi și construirea zonei pentru compost, punând premisele  dezvoltării ulterioare a proiectului în 2024.

Aluniș Art Center s-a evidențiat foarte mult și prin acțiuni de ecologizare și de educare a populației pentru protecția mediului. Astfel a construit toalete ecologice și dușuri pentru camparea vizitatorilor din zonă și a organizat ecologizări pe cursul râului Buzău (200 de saci de gunoaie împreună cu peste 50 de localnici). A mai participat  în calitate de partener alături de ABABI la conferința „Fii schimbarea pe care tu o vrei în lume. Fiecare picătură contează” organizată pentru 300 de elevi de liceu.
A reușit să prezinte frumusețile zonei și inițiativele de aici  la Târgul de Turism al României. A construit o fântână de mare adâncime (47m) care să suplinească nevoia de apă a zonei în perioada secetoasă.

Toate aceste activități prin care Aluniș ART Center și-a adus aportul la dezvoltarea economică  zonei, prin implicarea  localnicilor în activități de fructificare a patrimoniului local și de promovare și protejare a cadrului natural, au fost remarcate de organizatorii galei la adevărata valoare. „Lucram direct la rădăcina problemelor comunității, derulând proiecte dezvoltate după principiul „undița, nu peștele”, care împuternicesc comunitatea locală și asigură autosustenabilitatea demersului.
Creștem și dezvoltăm economic și durabil comunitatea, prin revitalizare tradițiilor, turism responsabil, susținerea inițiativelor locale și facilitarea accesului la resursele necesare dezvoltării în Munții Buzăului”, spun reprezentanții organizației neguvernamentale buzoiene.

Iulia Iordan este fondatorul și sufletul Asociației Aluniș Art Center, o asociație non-profit, dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului prin artă și cultură. Acest proiect s-a născut firesc, ca o împletire între ceea ce știe să facă cel mai bine – adică marketing, comunicare, management de proiecte și evenimente – și pasiunea sa pentru artă, pe care le pune în slujba unei comunități știute din copilărie și redescoperite, acum, la maturitate. „Eu am rădăcini aici (n.r., la Aluniș); pe Valea Buzăului au fost străbunicii mei, învățători la Begu, iar părinții mei au construit o casă de vacanță pe locul casei vechi, țărănești, care s-a deteriorat. Eu mi-am petrecut vacanțele din copilărie la Sibiciu, unde locuiesc în acest moment, loc de care mă leagă amintiri”, a povestit pentru Opinia  Iulia Iordan. Ea a redescoperit  localitatea când a revenit după circa 15 ani de absență ca fiind de o frumusețe rară din punct de vedere al naturii și al istoriei, dar doar cu circa 50 de localnici și cu o școală  părăsită, în care se depozita gunoiul. Nimic nu se întrevedea atunci din ceea ce avea să anime din nou locul!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare