Actualitate

Alimente și apă gratis pentru bătrânii din Buzău singuri și cu pensii mici

60 de voluntari, membri ai asociațiilor buzoiene „Club Rotary” și ,,Interact”, des­fășoară, începând de joi, 19 martie, acțiunea umanitară denumită „Împreună pentru bunici”. Este o acțiune amplă a celor două organizații neguvernamentale de ajutorare a vârstnicilor care nu mai au pe nimeni, și care trebuie să facă singuri față  situației, în  condițiile în care toate recomandările autorităților sunt ca aceștia să stea izolați la domiciliu, să găsească soluții pentru a nu ieși din casă și a nu se expune astfel infectării cu COVID 19, infectare care le-ar putea fi fatală.

Celor 60 de voluntari li s-au mai adăugat, la scurt timp, alți trei, care nu fac parte din cele două asociații mai sus menționate. Ei au luat decizia de a face voluntariat după ce au  aflat de această acțiune din postarea făcută pe pagina de Facebook a „Club Rotary” .

Voluntarii preiau ape­lurile bătrânilor și cerințele lor legate de necesarul de apă și hrană

Voluntarii celor două asociații și-au propus să preia prin telefon doleanțele persoanelor singure, cu vârsta de peste 62 de ani, fără rude, care nu se află în grija statului respectiv, listele cu alimentele necesare, și să le livreze acasă de două-trei ori pe săptămână. „Persoanele de la capătul firului preiau solicitările făcute și le notează. Periodic se fac livrări la domiciliu. Pentru persoanele în vârstă care au pensia peste 1.500 lei, se face doar livrarea produselor. Pe cele care au pensia sub 1.500 lei, care nu au rude și nu se află nici în grija statului, putem să le ajutăm și să achităm costul produselor într-o limită rezonabilă, adică nu să își facă stocuri de alimente”, spune reprezentantul Club Rotary,  Lucian Sălcuțan.

Potrivit aceleiași surse, livrările se fac de două-trei ori pe săptămână,  dar informațiile sunt colectate de voluntari zilnic între orele 8.00 și 22.00, la la cele trei numere de telefon afișate și pe pagina de Facebook: Orange 0749.900.059, Vodafone 0790.154.460 și Telekom 0765.641.128.

Voluntariat și pentru consiliere psihologică

„Ne interesează să vedem care sunt vârstnicii din oraș,(n.r., din municipiul Buzău) care nu au ajutor de niciun fel și care nu se află în evidențele unor instituții ale statului. Îi încurajăm, așa cum au făcut și autoritățile,  să stea în casă, să se izoleze”, a mai spus Lucian Sălcuțan.

Bătrânii singuri care au înțeles riscurile la care se expun dacă părăsesc lo­cuința au început deja să sune și să solicite sprijin.

Ei pot beneficia și de consiliere psihologică telefonică, având în vedere stresul la care sunt expuși și problemele specifice asociate vârstei.

Inițiatorii acestui pro­iect speră că vor primi sprijin, pentru punerea lui în practică, de la toți cei care au văzut anunțul, în sensul de a-i informa pe bătrâni – pe cei care nu au posibilitatea de a vedea pe rețelele de socializare – cu privire la această facilitate, iar rudele sau cunoscuții acestora, îi pot anunța  sau pot suna pentru ei. Chiar dacă nu vor vedea mulți bătrâni anunțul, membrii celor două asociații au început să se intereseze de soarta bătrâ­nilor și pe alte canale, adică prin reprezentanții Direcția  Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și biserică.­

#statiacasa

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker