Politic

Alianță PSD-PNL în 2024? Ciolacu recunoaște discuțiile, liberalii rămân rezervați

Alegerile din 2024 ar putea să ofere cea mai mare surpriză politică: o alianță între PSD și PNL. Cele două partide ar putea candida cu liste comune și să guverneze și după alegerile de anul viitor.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, este primul care a recunoscut că se poartă discuții despre o eventuală alianță cu PNL la alegerile din 2024. „Normal că există discuţii, facem politică. Eu cred că atât PSD, cât şi PNL au adus o stabilitate în România. N-aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare. Era plină criză socială şi era o incoerenţă guvernamentală acută, da? Ăsta este adevărul, nu vreau să-i deranjez sau să-i supăr pe colegii mei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD nu a oferit detalii despre aceste discuții și declarația sa pare mai mult o tatonare a scenei politice. PSD este primul partid în sondaje, cu 32 la sută, dar va urma să își asume măsuri fiscale care vor provoca o reacție negativă în societate.

Colaborarea cu PNL pare, în acest moment, singura posibilitate de majoritate parlamentară pentru PSD, deoarece tot Marcel Ciolacu a exclus posibilitatea colaborării cu AUR. De asemenea, ușa USR este închisă pentru PSD. „Nu am avut niciodată de gând şi nici nu luăm în calcul, în acest moment şi cred, mai mult ca sigur, cât timp sunt eu preşedinte al Partidului Social Democrat, o alianţă cu AUR”, a declarat Ciolacu.

 Ce spun liberalii

Liderii PNL s-au arătat mai rezervați decât cei din PSD și au precizat că partidul analizează toate scenariile și alianțele posibile pentru alegerile din 2024, însă nu există discuții punctuale cu PSD.

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a precizat că partidul analizează sondajele pentru o eventuală alianță și nu există discuții cu PSD despre o alianță. Totuși, liberalii iau în calcul toate posibilitățile de alianțe și vor ține cont de toate opțiunile din teritoriu.

„Nu sunt discuţii în acest moment pe acest subiect, însă nu excludem, Partidul Naţional Liberal nu exclude nicio variantă de alianţă sau candidatură pentru anul viitor (…) Aceste discuţii nu au existat şi nu există în acest moment. (…) Noi suntem în plin proces de sondare a opiniei publice în fiecare regiune în parte, în fiecare judeţ, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti”, a precizat Lucian Bode,  citat de PSNews. Secretarul general al PNL a mai precizat că partidul va lua o decizie în noiembrie sau decembrie și se va discuta în Biroul Politic Național. PNL va ține cont de părerile tuturor liderilor de partid și va decide ulterior în ce direcție se va îndrepta pentru alegerile din 2024. „De altfel, am şi programat o şedinţă de Birou Politic Naţional extins la mijlocul lunii octombrie, ocazie cu care vom discuta, împreună cu şefii de filială, cu europarlamentarii, cu parlamentarii noştri, cu primarii noştri, sigur, pe baza măsurătorilor despre care vă vorbesc, le realizăm în acest moment, care este opţiunea lor, a celor care decid la nivelul fiecărei organizaţii judeţene, structuri de partid, care este opţiunea lor pentru anul viitor”, a mai spus Bode pentru sursa citată.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că ar exista discuții cu PSD, însă nu a precizat în ce stadiu sunt acestea: „În momentul de faţă, discuţii cu PSD există, pentru că suntem la guvernare împreună”, a precizat Nicolae Ciucă.

Discuțiile dintre PSD și PNL au loc între liderii celor două partide, iar ulterior se va discuta în interiorul fiecărei formațiuni politice. Atât în PSD, cât și în PNL sunt voci care refuză astfel de alianțe. În 2021, când PNL a decis intrarea la guvernare alături de PSD, au fost 22 de liberali care au votat împotriva acestei colaborări. Printre cei care s-au opus se numărau Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu și Sebastian Burduja. De asemenea, Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, nu a ezitat să-și ascundă opiniile anti-PSD nici în cei doi ani de guvernare PSD-PNL.

 Cine are șanse să formeze majoritatea în 2024

Scena politică nu oferă foarte multe posibilități pentru alegerile parlamentare din 2024. PSD și PNL au prima șansă să guverneze și în următorii ani, dacă nu vor face erori grave.

PSD a exclus colaborarea cu AUR, ceea ce nu le lasă social-democraților decât posibilitatea de a rămâne alături de PNL. O alianță PSD-USR sau o majoritate parlamentară formată din aceste două partide pare aproape imposibilă în acest moment, ținând cont de atacurile și diferențele dintre cele două partide.

Liberalii ar putea să-și îndrepte atenția spre USR, însă împreună nu ar avea șanse să construiască majoritatea parlamentară. PNL în sondaje este măsurat la 19 la sută, iar USR la doar 12 la sută. Ar mai avea nevoie de PSD sau AUR pentru a forma majoritatea parlamentară.

„E prematur să discutăm despre șanse sută la sută pentru oricare din alianțe, dar într-adevăr, pe datele de astăzi, partidele mainstream au și acest scenariu și o șansă relativ importantă să câștige și alegerile. Cam toate scenariile sunt pe masă. Foarte probabil după luna octombrie vom putea discuta de alianțe mai bine conturate”, susține analistul politic Cătălin Dumitru, citat de PSNews.

 

Articole similare