OpiniiSoroca

Alegerile parlamentare anticipate: ori ne vor aduce schimbarea, ori „ne vor pune capacul”…

Alegerile parlamentare anticipate sunt mai reale ca niciodată, de la investirea doamnei Maia Sandu în funcția de președinte. Urmează doar o simplă formalitate, după cum afirmă unii constituționaliști, chiar dacă alții sunt de părerea că Înalta Curte va avea ceva de transpirat pentru a împăca capra cu varza. Or, pentru a câta oară în ultima vreme, mingea se află în terenul Curții Constituționale (CC) care, la prima vedere, trebuie doar să constate circumstanțele dizolvării actualului legislativ. La a doua vedere însă, ar putea apărea și probleme, fiindcă nu întâmplător acolo unde sunt trei juriști există neapărat patru opinii…

Altfel, să zicem că CC pune capăt acestui „război” și îi dă dreptate doamnei Sandu – ce va fi în acest caz și cum vom simți noi, cetățenii, dezlegarea acestui nod gordian? Va fi instaurată pacea și înțelegerea, vor exista premize pentru o schimbare la care visăm cu toții sau acest exercițiu democratic numit „alegeri parlamentare” (fie ele și anticipate) ne va pune capacul cu totul și ne va lua și această speranță că și la noi poate fi ca la oameni? Nu vreau să par apocaliptic în declarații, dar am o frică (probabil, justificată) că nimic nu se va schimba și că forțele retrograde încă sunt destul de puternice și, în caz de necesitate, destul de unite pentru a-și promova în continuare politica destructivă și pentru a ne îndepărta și mai mult de lumea bună. Și când zic aceasta nu am în vedere neapărat sondajele de opinie care nu sunt încurajatoare sau dorința nestrămutată a unor deputați de a se ține scai de fotoliile moi din parlament, or pe mine mă doare și mă înspăimântă altceva – arderea de poduri și aroganța de care dau dovadă unii actori politici. Aceștia, probabil, înțeleg cu capul că trebuie să se coboare cu picioarele pe pământ și să se descotorosească de aura de învingători, dar inima le dictează altceva – să se considere unici și irepetabili și să fluture, cu ocazie și fără ocazie, cu cele un milion de voturi acumulate la alegerile de la sfârșitul anului trecut.

Să nu se supere simpatizanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), dar această formațiune tot mai mult își taie crengile de sub propriile picioare, nu dă nici o ceapă degerată pe experiența multor oameni și formațiuni politice care anterior au greșit, dar care doresc în principiu doar binele, se autoizolează și se complace în rolul de „noi și alții”, chiar dacă și printre „alții” există foarte multă lume care la fel își dorește schimbarea și eliminarea hoților și corupților de peste tot, care își dorește să-și construiască viitorul alături și împreună cu Bucureștiul, Parisul, Roma sau Madridul, dar nu alături și împreună cu Magadanul, Vorcuta, Bișkekul sau Ulan Batorul. Nu de alta, dar poate să nu-ți placă X, Y sau Z, se poate să ai rezerve (justificate) față de cutare sau cutare partid, dar mai lași și tu o portiță deschisă, mai lași de la tine în numele cauzei comune. Pe unde mai pui că din acel milion multă lume a votat „împotrivă”, dar nu „pentru” și este necesar să depui eforturi, uneori considerabile, pentru a-i apropia pe acești oameni (în marea lor majoritate bine pregătiți și bine intenționați), dar nu a mări numărul celor dezamăgiți. Înțeleg că sondajele îți suflă în pânze, înțeleg că societatea civilă te susține și abia așteaptă să fie eliberată din captivitate, înțeleg că nu poți (și nici nu trebuie) să mergi la poclon în fața celor care nici nu mai ascund că sunt cu piatra în sân, înțeleg că este imposibil ca întotdeauna să spui ceea ce crezi, dar… Oricât de bine ar fi așezate stelele pe cer și oricât de frumos ar suna viitorul, acesta este posibil numai dacă gestionezi corect prezentul. Nu de alta, dar este de-ajuns să tragi cu ochiul spre aceleași sondaje ca să-ți dai seama că a fi pe primul loc nu înseamnă să fii potențial învingător și nici nu este cazul să uiți de înțelepciunea populară „unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”, fiindcă în orice formațiune politică de dreapta 90 la sută din lume este bună, iar celelalte 10 la sută sunt atât de nocive încât lasă impresia că toți sunt cu cerul gurii negru.

În fine, indiferent ce decizie va lua CC, următoarele luni de zile nu pot fi catalogate decât foarte grele și pline de incertitudine. Pe de-o parte, vom avea un guvern fără atribuții, care a demonstrat că nu poate gestiona criza pandemică, economică, socială și de care mai doriți, iar pe de altă parte, vom avea un legislativ care, în majoritatea sa, va fi preocupat de demonstrarea mușchilor în fața președinției, de punerea bețelor în roate și de „arderea a tot ce poate lua foc”.

Privitor la gândul exprimat în titlu, părerea vă aparține, dar eu cred că dacă PAS-ul își va revizui comportamentul în relațiile cu alte formațiuni politice de dreapta sau centru-dreapta, schimbarea va fi iminentă, iar dacă se va merge pe lozinca ”PAS-ul împotriva tuturor”, atunci Dodon, Șor, Sârbu, Candu și K ne vor pune capacul… Nu cred că există și o a treia cale.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker