Actualitate

Alcoolul, pericolul mortal de pe șosele! Statistica Poliției este îngrijorătoare la început de an

Legislația românească are zero toleranță privind consumul de alcool la volan. Orice conducător auto care conduce un autoturism după ce a consumat băuturi alcoolice va fi pedepsit conform legii. Alcoolul afectează reacţiile, încetineşte reflexele, diminuează coordonarea motrică şi îl face pe şofer să subestimeze pericolele reale. Alcoolul este asociat cu un comportament riscant și, din acest motiv, trebuie eliminat.

Mulți șoferi nu înțeleg și nu conștientizează însă pericolul la care se expun atât pe ei cât și pe ceilalți participanți la trafic. Așa s-a întâmplat joi seară, când un tânăr de 21 de ani, din Ulmeni, băut fiind și cu permisul anulat deja tot pentru alcool, și-a condus către moarte prietenul de 34 de ani. Asfaltul nou și cheful de plimbare căpătat după câteva pahare de alcool a fost însă fatal. Au pierdut controlul motocicletei și s-au răsturnat pe șosea. Prietenul motociclistului s-a lovit rău la cap și a murit pe loc.

Tânărul de 21 de ani s-a ales cu dosar penal iar sâmbătă a ajuns după gratii, fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

La sfârșitul lunii trecute, un polițist de la Serviciul Rutier al Poliției Municipiului Buzău, aflat în timpul liber, s-a urcat băut la volan și a plecat la drum după o noapte petrecută în cluburi. La ieșirea de pe un drum județean în DN1B, mașina în care se afla împreună cu o prietenă a fost izbită violent de o dubă care circula regulamentar. Fata a fost dusă în comă la un spital din București, însă, din fericire, după trei zile starea sa s-a ameliorat.

Iar înmulțirea cazurilor de consum de alcool la volan este alarmantă.

De la începutul anului, 131 de permise de conducere au fost reținute de polițiști după ce posesorii au fost depistați cu alcoolemii la limita contavenției, potrivit datelor furnizate de IPJ Buzău. Comparativ cu anul 2019, când au fost 880 de astfel de situații, trendul este îngrijorător.

Tot de la începutul anului, polițiștii din Buzău au întocmit 44 de dosare penale unor conducători auto depistați cu alcoolemii de peste 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat, în timp ce în tot anul 2019 au fost 330 de infracțiuni constatate. De asemenea, în primele două luni ale acestui an, au fost întocmite 4 dosare penale pentru refuz de recoltare probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, față de 16 în tot anul 2019.

Nici amenzile și nici dosarele panale nu-i potolesc pe șoferii care se urcă băuți la volan. România ocupă un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, conform datelor oficiale anul trecut.

La nivel european, această situaţie este de-a dreptul alarmantă, iar în acest sens se urmăreşte identificarea unui set de metode pentru a reduce la jumătate numărul victimelor la nivel european.

Ultimele prevederi din Codul Rutier ar trebui să facă orice participant la trafic să se gândească de două ori înainte să consume alcool la volan. Cu toate acestea, mulţi şoferi nu ştiu exact ce se poate întâmpla dacă ai băut.

Codul Rutier aflat în prezent în vigoare prevede că toţi șoferii depistaţi cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat să primească suspendarea permisului timp de şase luni şi o amendă care poate varia de la 21 la 50 de puncte. Mai mult, dacă depăşiţi această limită, încep şi problemele penale. Astfel, dacă  alcoolemia este mai mare de 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat şoferii riscă între unu şi cinci ani de închisoare sau pot primi o amendă penală usturătoare. Dacă provoacă și un accident rutier, lucrurile se complică.

Limita dintre contravenție și răspundere penală

Atunci când sunt prinşi băuţi la volan de către poliţişti, şoferii trebuie să ştie că există o serie de proceduri. După ce sunt verificaţi cu etilotestul, aceştia sunt transportaţi la spital, unde li se recoltează probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Analizele medicale reprezintă probe de incriminare penală în instanţă.

Experţii spun că alcoolemia variază de la un șofer la altul și depinde, în principal, de masa corporală. Prin urmare, un participant la trafic cu o masă corporală de 70 de kilograme, care bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie. Motivul: un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur. Valoarea se înmulțeşte cu coeficientul de 0,8, ar rezultatul se împarte la 70 (de kg).

Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă. Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a persoanei sau dacă aceasta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens. Poliția recomandă șoferilor să nu consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul oricărui autoturism.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker