Actualitate

Alcoolul la volan, boală grea!

Tot mai mulți șoferi se urcă băuți la volan. În ultima săptămână, în timpul unei acțiuni derulate la ni­vel național, polițiștii buzoieni au depistat și scos din trafic 51 de șoferi care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

În perioada 15–22 iunie, pe raza județului Buzău a fost desfășurată o acțiune pentru depistarea și luarea măsurilor ce se impun împotriva conducătorilor auto care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice.

Au fost angrenați atât polițiști rutieri, cât și polițiști de la posturile comunale de poliție desemnați să desfășoare acti­vități pe linie de poliție rutieră, care au acționat zilnic pe drumurile naționale, precum și pe sectoarele de drum județene, comunale și străzi din municipii și orașe.

Polițiștii au testat cu aparatele etilotest 2.598 de conducători auto, fiind indicate valori peste zero în 51 de cazuri.

Activitățile s-au desfă­șurat conform calendarului stabilit de Organizația Polițiilor Rutiere Europene – TISPOL și planului inițiat de I.G.P.R. – Direcția Rutieră.

,,Polițiștii cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău vor continua activitățile pentru depistarea și scoaterea din trafic a șoferilor aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Totodată, polițiștii ­rea­mintesc faptul că alcoolul dăunează grav siguranței rutiere.

Șansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.

Conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetinește timpii de reacție, creează dificultăți în aprecierea vitezei și a distanțelor, îngreunează mișcă­rile și scade capacitatea de concentrare.

De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influența bău­­turilor alcoolice comit frecvente încălcări ale ­re­gulilor de circulație, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depășiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranța traficului rutier.

Este bine de știut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar și în dimineața următoare, peste limite legale.

Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancțiune contravențio­nală (amenda maximă prevă­zută pentru persoane fizice și reținerea permisului de conducere în ve­derea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).

Totodată, fapta de a conduce pe drumurile ­pu­blice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea și anularea permisului de conducere.

În mod similar se pedepsește refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei”, precizează reprezentanții IPJ Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker