Sănătate

Al doilea caz de infecție West Nile în județ

Un număr de 82 de cazuri confirmate şi 21 probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei boli, 6 iunie, şi până joia trecută, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână de monitorizare, în județul Buzău a mai fost înregistrat un caz, al doilea de la începtul intervalului.

Potrivit acestei surse, au fost înregistrate 12 decese în judeţele: Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (3), Dolj (3), Prahova (1), Satu Mare (2), Sibiu (1). Distribuţia pe judeţe a cazurilor, în funcţie de unitatea teritorială de expunere, este: Bacău (4), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (8), Buzău (2), Călăraşi (1), Cluj (1), Constanţa (1), Dâmboviţa (1), Dolj (9), Galaţi (8), Gorj (2), Ialomiţa (2), Iaşi (6), Ilfov (8), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (12), Sibiu (2), Suceava (1), Timiş (1), Tulcea (3), Vaslui (3), Vâlcea (2) şi municipiul Bucureşti (17).

Pentru evitarea infectării cu virusul West Nile, specialiştii INSP recomandă populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin plase de protecţie la ferestre; să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

 Ce este Virusul West Nile

Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume este transmis prin înțepătura de țânțar tigru asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar dureri de cap ușoare sau febră.

Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală, cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele semne apar și la două-șase zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, simptomatologia poate debuta tardiv, la 21 de zile. Foarte important de reținut este că virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin atingere, tuse, strănut sau mângâierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte şi nici prin consumul de carne infectată, dacă sunt respectate instrucțiunile de preparare.

Cel mai mare factor de risc al infectării cu West Nile este expunerea la mușcătura de țânțar care poate fi purtător al virusului. În principal, persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun fel de simptom. În 20 la sută dintre cazuri, totuşi, pot apărea semne ușoare de infecție, precum febră, dureri de cap, vărsături, diaree, oboseală, dureri în corp și erupții cutanate. În situații foarte rare, aproximativ în unu la sută dintre cazuri, pacienții se confruntă cu o infecție gravă a sistemului nervos, iar simptomele sunt: febră mare, dureri de cap puternice, dezorientare sau stări de confuzie, gât înțepenit, amorțeală, tremor sau mișcări involuntare ale mușchilor, paralizie parțială sau slăbiciune musculară, pierderea vederii, convulsii și comă. Dacă în formele ușoare de boală simptomele pot dura câteva zile iar pacienții se recuperează complet, la infecțiile mai grave semnele pot persista mai multe luni și au nevoie de asistență medicală specializată.

Diagnosticul de infecție cu virusul West Nile este pus de un medic infecționist pe baza simptomatologiei descrisă de pacient, dar și pe baza unor examene medicale suplimentare, precum teste de laborator, puncția lombară, investigații imagistice și electroencefalograma. Severitatea cazurilor diferă, însă este foarte importantă monitorizarea medicală și diagnosticarea corectă din timp a bolii, încă de la primele simptome.

Infecţia cu virusul West Nile este o boală infecțioasă pentru care nu există un tratament specific și niciun vaccin pentru a o preveni. Pentru formele ușoare, medicul va indica medicamente pentru ținerea sub control a simptomelor precum febra, durerile de cap sau vărsăturile. În cazurile severe care au evoluție spre encefalită sau meningită, pacienții trebuie spitalizați și monitorizați pentru a primi tratament de susținere.

Doar unu la sută dintre persoanele infectate cu virusul West Nile poate dezvolta o formă gravă de boală ce poate duce la complicații precum encefalită sau meningită, mielită sau poliomielită West Nile (o inflamație a măduvei spinării) sau chiar la paralizia acută flască (o slăbiciune subită la nivelul brațelor, picioarelor și mușchilor respiratori). În anumite situații, simptomele neurologice, precum slăbiciunea musculară, pot deveni permanente.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker