Actualitate

Ajutoare din Olanda în valoare totală de 33.310 euro pentru familiile râmnicene sărace

A devenit deja o tradiţie ca râmniceanca Maricica Mobach, stabilită în Olanda, să sprijine în fiecare an, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, familiile sărace din localitatea sa natală. Totuşi, de data aceasta a fost pentru prima oară în cei 30 de ani de activitate umanitară când buzoianca nu a putut fi prezentă personal din cauza condiţiilor impuse de pandemie.

Fundaţia DIALOOG, condusă de Maricica Mobach, a acordat din nou ajutor unui număr mare de familii sărmane din Râmnicu Sărat,  în special în ceea ce priveşte învăţământul şi  hrana zilnică.

„Din cauza situaţiei actuale, şomajul în rândul acestor oameni, care în majoritate sunt analfabeţi sau fără diplome, sărăcia este mai mare decât oricând. Bani pentru şcoala copiilor şi pentru hrana zilnică sunt tot mai puţini, oamenii neavând servicii, banii necesari pentru încălzire şi medicamente etc.”, se arată în comunicatul Fundaţiei DIALOOG din Olanda.

Trei tranşe de donaţii: septembrie, decembrie, ianuarie

Concret, organizaţia condusă de râmniceanca Maricica Mobach a început şirul donaţiilor strânse din Olanda încă din luna septembrie a anului trecut, a continuat în decembrie şi îl va încheia în această primă săptămână a lui 2021.

În septembrie 2020, Fundaţia DIALOOG a derulat Proiectul „Copil la şcoală”, finanţat cu 12.100 euro, bani care au fost folosiţi pentru cumpărarea unor pachete cu rechizite pentru 470 de copii. Totodată, zece elevi din comuna Buda au primit tablete şi patru eleve de la Colegiul „N. Păulescu” au primit bani să îşi plătească taxa de şcolarizare pentru cursurile la o şcoală sanitară.

În luna decembrie au fost alocaţi alţi 8.295 euro pentru ­alimente oferite familiilor sărace. 280 de familii au pri­mit saci cu cartofi şi ceapă, iar 251 de familii au primit pachete conţinând orez, macaroane, zahăr, făină, ulei, pui, brânză, margarină etc.

„Ca încheiere a proiectelor propuse pentru 2020, în prima săptămână a Noului An Fundaţia DIALOOG va preda la alte zeci de familii o sumă de 12.915 euro. Aceşti bani au fost donaţi de familiile olandeze care ţin legătura cu râmnicenii de ani de zile. Din cauza pandemiei, banii nu au fost predaţi beneficiarilor la timpul potri­vit şi vor ajunge la ei în primele săptămâni din 2021. În ciuda pandemiei, Fundaţia ­DIA­LOOG încheie din nou un an cu success, dacă ne gândim la proiectele derulate de la distanţă, în valoare de 33.310 euro”, se mai arată în comunicatul fundaţiei olandeze.

Fundaţia DIALOOG a fost înfiinţată de Maricica Mobach, o buzoiancă ce a părăsit România în 1976, după ce s-a căsătorit cu un olandez chiar în Buzăul natal şi, odată stabilită în Ţara Lalelelor, a derulat constant campanii umanitare dedicate locurilor în care s-a născut.

În cei peste 23 de ani, Maricica Mobach a reuşit să convingă olandezii să doneze sume impresionante pentru familiile sărace din Buzău, reuşind astfel să finanţeze construcţia a peste 40 de case pentru familii fără adăpost, dar şi să cumpere lemne pentru iarnă şi pachete cu îmbrăcăminte şi ­alimente. Maricica Mobach a fost decorată de Casa Re­gală Olandeză pentru cei peste 20 de ani de caritate faţă de România.

Articole similare

error: Continut protejat!!