Opinii

Ai grijă ce îți dorești…

Președintele francez Macron și-a apărat declarația privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina și a afirmat că ea reprezintă „un salt strategic”. A blamat, de asemenea, defetismul în ceea ce privește situația din Ucraina.

Într-adevăr, din ce în ce mai multe voci, interesate sau mai puțin interesate, s-au adunat să cânte prohodul Ucrainei. Principalul argument este o eventuală victorie a lui Trump în SUA și ideea că, odată ajuns președinte, acesta va suspenda ajutorul pentru Ucraina, va părăsi NATO și va veni Apocalipsa.

În primul rând, mulți nu au citit atent declarațiile lui Trump (care a mai spus lucrurile astea, cele referitoare la NATO de exemplu, și când era președinte). Trump nu a spus că NATO se va dizolva, ci că statele NATO trebuie să își plătească contribuțiile. Nu e prima oară când o spune, și sincer nu poți să nu îi dai dreptate. Europa s-a bazat pe puterea militară americană zeci de ani în timpul Războiului Rece, apoi după, și a putut să reducă la minim cheltuielile mitare dirijând banii din bugete spre alte sectoare. Dacă ne apără americanii, de ce să ne batem capul? Cam asta a fost logica. Doar că apărarea costă bani, iar SUA nu mai pot susține la nesfârșit povara financiară a unei astfel de idei. Trump privește lucrurile din perspectivă pragmatică. E greșit, e normal, este o altă discuție. Ideea este că Trump nu va desființa NATO, nici nu va schimba statutul alianței. Nu are cum, pentru că NATO este altceva decât o simplă alianță militară, nici nu este o multinațională cu ochii pe balanța cheltuieli-profit la sfârșitul anului, este o alianță care apără sistemul democratic, iar sistemul democratic este singura garanție a securității statelor din alianță. Iar securitatea înseamnă garanția că sistemul economic și social rămân aceleași. Vedeți, e un cerc închis. Deci nu aș trage clopotele pe tema asta.

Trump nu va sprijini Ucraina. Din nou se confundă declarațiile de campanie cu situația în care Trump ar ajunge la  Casa Albă. Este foarte probabil că Trump nu va face asta odată ajuns președinte. Sprijnirea Ucrainei este în interesul SUA. Dacă nu sprijini Ucraina, vei cheltui mult mai mulți bani, vei avea mult mai mari pierderi umane și materiale să oprești un Putin victorios. Este extrem de puțin probabil că Trump să schimbe ceea ce este deja o strategie bine conturată a intereselor americane. Niciun președinte american nu se pune în calea intereselor strategice americane, odată ce acestea sunt formulate clar. Și în privința Ucrainei sunt formulate clar.

Deci, revenind la Macron, președintele francez are în spate suficiente argumente și informații ca să afirme ce a afirmat. Este o schimbare de strategie occidentală, dar una pregătită de câteva luni de zile. Declarația președintelui francez trebuie să pregătească publicul pentru noua realitate.

Cei care își freacă mâinile că Occidentul în sens larg e pregătit să abandoneze Ucraina vor avea o cruntă dezamăgire. Sau, după caz, vor eșua în încercarea de a determina asta. Războiul din Ucraina nu se va termina cu o victorie rusă, iar NATO abia a început să își mobilizeze resursele.

Putin a afirmat mereu că este în război cu NATO. Vorba aia: ai grijă ce iți dorești, că s-ar putea să devină realitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker