Un nou schimb de re­plici între buzoianul Adelin Petrișor, considerat unul dintre cei mai buni corespondenți de război din țară, și realizatorul de televi­ziune Dan Negru. Adelin Petrișor l-a numit recent pe Dan Negru „ipocrit și cinic”, asta după ce, la numai doi ani distanță, Dan Negru se întreabă, din nou, retoric, unde sunt corespondenții români de război și cum de nu sunt acum în Orientul Mijlociu.

„La noi corespondenții de război au fost detașați la Caracal, la butoiul lui Dincă. Aflu că până și MApN organizează cursuri pentru corespondenții de război. Iaca, războiul e la ușă, în Orient zboară rachete și cad avioane. Unde-s cores­pondenții de război?”, a întrebat recent Dan Negru.

Buzoianul Adelin Pe­trișor, jurnalist TVR, nu a întârziat să îi dea replica realizatorului de la Antena 1.

„Dan, îți mai spun încă o dată…”

„Am impresia că ori sunt în <Ziua Cârtiței>, ori Dan vrea doar puțină dispută și deci și niște trafic… Dan, îți mai spun încă o dată, din nefericire, în acest moment, pu­blicul consumator de tv se uită la Revelioanele tale și nu la știrile externe. În aceste condiții, niciun șef nu e nebun să <arunce> zeci de mii de euro pe deplasările noastre, așa cum se întâmpla prin anii 2000. Deci postarea ta de iubitor de <hard news> indignat mi se pare deopotrivă ipocrită și cinică”, a scris buzoianul pe pagina lui de Facebook.

În urmă cu doi ani, între cei doi a avut loc un schimb similar de replici după ce Dan Negru critica faptul că televiziunile din România nu au trimis niciun jurnalist de război care să relateze atu­nci din Siria, motiv pentru care avem „breaking-news-uri copy-paste”. „Franța are azi, în război, 26 de jurnaliști de front independenți, freelancer, dincolo de jurnaliștii de front celebri, angajați de televiziuni. Noi nu avem nici de unii, nici de alții. La plăcinte înainte, la război înapoi!”, a scris Dan Negru în aprilie 2018. Adelin Petrișor i-a răspuns și atunci în aceeași manieră realizatorului de la Antena 1: „Nu fac asta însă pentru că, din nefericire, pe plaiurile mioritice ai audiență cu <blondele> (nu e o remarcă sexistă, ci o trimitere la emisiunile amicului meu) și nu cu știrile serioase. Dacă ne vom întâlni, îți voi povesti cum, acum o lună, am găsit cu mari eforturi sponsorizări pentru reportaje despre cei care au luptat pentru ISIS în Siria”.

Reamintim că jurnalistul buzoian este absolvent al Colegiului Hasdeu, și până în prezent, a primit cinci premii ale Asociației Profesioniștilor de Televiziune (:în 2000 și 2002 – premiul pentru corespondențe de război. În 2003 i-a fost oferit Marele Premiu APTR pentru transmisiunile de la Bagdad, iar în 2007 premiul pentru cel mai bun reportaj, “Guantanamo-periferia lumii libere”). În 2009 a obținut premiul pentru documentar politic și tot în 2003, alături de alți colegi din presă, a fost declarat „Corespondentul anului”. Este singurul jurnalist român care a zburat cu avioane supersonice ­mi­litare, iar din 2010 este cola­borator la TVR.

DISTRIBUIȚI
loading...