Cultură

Acordeonistul lonel Tudorache, sărbătorit la „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”

lonel Tudorache este un celebru muzicant cu acordeonul și vocea, născut la Buzău, pe 26 iulie 1953. Este fiul unui violonist celebru, Aurel Tudorache (1924 – 2008) și al loanei. El a încercat să cânte la vioara tatălui său încă de la vârsta de 5 ani, dar de la vârsta de 7 ani s-a îndreptat către acordeon. Tradiția în această familie de muzicieni este continuată astăzi de fiica sa, Simona Tuinete,care  este profesor de pian și limba germană la Academia de Muzică din Berlin. Băiatul său cel mare, Ciprian, face parte din Taraful „lonel Tudorache” și cântă la contrabas. Fiul mic, Marian, realizează sonorizarea și transportul tarafului.

A devenit cunoscut  pentru faptul că în anul 1998 a înființat taraful clasic „lonel Tudorache”, cu care în anul 2000 a înregistrat la Electrecord, albumul „La Chilia-n port”. Piesa care dă titlul albumului a fost folosită la ecranizarea filmului „Cel mai iubit dintre pâmânteni”, în regia lui Serban Marinescu, după romanul cu același titlu, de Marin Preda.

În perioada cât a fost elev la Săcele a cântat în ansamblul studenților din Brașov, cu care în ani ’70 a întreprins și turnee în străinatate (Republica Federală Germană, Marea Britanie, Cehoslovacia etc.).

Prima melodie pe care a cântat-o la acordeon era tangoul „Marea de smarald”.

În ani ’80 a colaborat cu marii artiști ai țării precum Romica Puceanu, la Cherhanaua din Mamaia, dar si cu Gabi Luncă, Ion Onoriu sau Toni lordache. De asemenea, de interpretările sale s-au bucurat cetățenii români sau străini care au frecventat localurile din Mamaia – Constanța: Insula Ovidiu, Tic-Tac, Flora etc.

În anul 2007 a înregistrat albumul „Avea moșu’ un băiețel”, în 2011, albumul cu titlul „Adu calu’, pune șaua”, iar în anul 2021 a înregistrat la Roton Disc, albumul „Sănătatea-i mai presus ca toate”.

Specialiștii îl apreciază ca pe unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc și an de an este invitat special al Festivalului de Muzică Lăutăreasca Veche „Zavaidoc” de la Pitești. De asemenea, participă cu profesionalism la festivalurile „loana Radu” din Craiova sau „Ion Albeșteanu” din Slobozia.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker