Actualitate

Acord între federațiile sindicale reprezentative și Guvern până pe 4 februarie

Ca urmare a grevei de avertisment din data de 19 ianuarie, în cursul zilei de astăzi, 21 ianuarie, în intervalul orar 11.00-12.30,  liderii federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ s-au întâlnit cu reprezentanții Guvernului.

La masa tratativelor s-au aşezat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul educației Sorin-Mihai Cîmpeanu, secretarul de stat Gigel Paraschiv (Ministerul Educației), secretarul de stat Lucian Ovidiu Heiuș (Ministerul Finanțelor), secretarul de stat Cristian Vasilcoiu (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale), consilierul de stat George Agafiței (Cancelaria Prim-ministrului), directorul general Mihai Păunică (Ministerul Educației), președintelu Simion Hancescu și secretarul general Cornelia Popa-Stavri din partea F.S.L.I., președintelu Marius Ovidiu Nistor și secretarul general Ionel Barbu din partea  F.S.E. „SPIRU HARET” şi președintelu Anton Hadăr (prin Skype), secretarul general Mihai Buțu și  vicepreședintelu Alin Mazăre, din partea F.N.S. „ALMA MATER”. Discuțiile s-au purtat pornind de la materialul comun al celor trei federații sindicale, care a pus accentul pe problemele urgente precum acordarea salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic) şi calcularea corectă, în conformitate cu dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017, a drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ; De asemenea, s-a discutat şi despre soluționarea problemei personalului nedidactic din punct de vedere salarial (salariu de bază, ore suplimentare, sporuri pentru condiții de muncă) și al încadrării (suplimentarea numărului de posturi).

De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au scos în evidență, aşa cum au spus şi sindicaliştii buzoieni conduşi de liderul Ion Dobre, în acţiunile de protest întreprinse până acum, şi faptul că Legea 153/2017 este profund inechitabilă pentru salariații din învățământ, atâta timp cât coeficienții de ierarhizare sunt în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, profesorul debutant fiind chiar în șeptimea inferioară a acestora.

Şeful Executivului a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri. Astfel că în urma discuțiilor, „s-a stabilit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul educației. Din grupul de lucru mai fac parte ministrul finanțelor și ministrul muncii. Grupul de lucru va elabora un proiect de Acord, cu măsuri și termene concrete pentru soluționarea problemelor personalului din învățământ, Acord ce urmează să fie asumat de domnul Prim-ministru Nicolae Ciucă în data de 4 februarie 2022”, anunţă reprezentanţii federaţiilor sindicale.

Articole similare