Economic

Acoperire de asigurare la nivelul țărilor din UE și în România

Primele de asigurare auto variază în fiecare țară din Uniunea Europeană. Asta se datorează în primul rând diferențelor din legislația contractuală, sistemelor de evaluare a riscurilor, costurilor de reparații auto. În anumite țări ale UE, istoricul daunelor poate afecta valoarea primelor de asigurare viitoare. Este vorba despre sistemul Bonus-Malus. Pentru șoferii fără niciun prejudiciu în cursul unui an, asiguratorii pot stabili reduceri pentru anul care urmează, la polița de asigurare.

Șoferii care se află temporar, într-o altă țară din UE, de exemplu pe perioada realizării unor cursuri, nu trebuie să-și înmatriculeze mașina în acea țară. Dacă însă decid să locuiască acolo o perioadă îndelungată de timp, ar trebui să-și înmatriculeze mașina și deci să dețină și o asigurare auto, care este valabilă și în alte țări UE. Aceasta însă nu acoperă costurile de reparare a propriului autoturism, în caz de accident. Pentru a acoperi și alte riscuri, conducătorii auto pot plăti o poliță facultativă. Astfel de riscuri pot fi: acte de vandalism, furtul mașinii sau deteriorarea ei, asistența juridică, rănirea conducătorului auto.

Românii care decid de exemplu să rămână în Spania timp de 6 luni, ar trebui să-și înmatriculeze mașina acolo și să facă dovada unei asigurări auto. Cei care au o poliță emisă de asiguratorul român  care este valabilă și în Spania o pot folosi cu siguranță; în caz contrar, ei ar trebui să încheie un contract de asigurare cu o altă companie, care furnizează servicii și în Spania.

În general, românii care decid să conducă mașina în altă țară UE și aceasta este înmatriculată în România, ar trebui să discute cu asiguratorul pentru a ști dacă polița este valabilă în țara unde vor pleca. În caz contrat, este posibil să aibă surpriza, ca firma de asigurări să nu dea despăgubiri în cazul unui accident produs în acea țară din UE.

Conducătorii auto trebuie să știe că polița de asigurare este valabilă pe durata călătoriilor în țările din UE, dar pentru șederile temporare. Asiguratorul furnizează Cartea Verde prin care se pot aplica procedurile de despăgubire în caz de accident în străinătate.

În țara noastră, tarifele de referință la polițele RCA au crescut în acest an. Decontarea reparațiilor auto necesare în urma accidentelor rutiere a adus scumpiri și la RCA.

Proprietarii de autovehicule pe termen lung ajung să fie împovărați de companiile de asigurări care au costuri ridicate la RCA. În general, cu cât mașina este mai nouă, cu atât ea este mai sigură și riscul să se defecteze este mai mic. Cu cât mașina este mai veche, cu atât ea va necesita anumite reparații, care vor dăuna bugetului. Pentru a-și reduce din cheltuieli, românii aleg o modalitate de a compara ofertele, de a profita de reduceri și de a prinde promoțiile pe care le fac asiguratorii.

Românii caută cei mai ieftini asiguratori, ce au cele mai convenabile tarife, care nu le afectează prea mult bugetul.

Plata cu cardul oferă avantaje românilor, care semnează polițe RCA

În acest an, conducătorii auto din România au posibilitatea de a plăti RCA în rate fără dobândă. Poate fi vorba despre plata în mai multe rate (chiar și de 12 sau 24 de rate), pentru posesorii de anumite carduri, cum ar fi de exemplu:

  • Cardul eMAG
  • Credit Card de la ING
  • Card de la Raiffeisen Bank
  • Card Avantaj de la Credit Europe Bank și altele.

În acest fel, ei pot alege cel mai ieftin asigurator din România și cumpăra RCA la cel mai bun preț. Un avantaj oferit de plata cu cardul este de a obține reducerea aferentă perioadei de 12 luni. Asiguratorul poate oferi un preț accesibil, dar și reduceri semnificative pentru semnarea unei polițe RCA cu o valabilitate de 12 luni. Conducătorii auto trebuie să știe că plata în rate, cu cardul, este fără dobândă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker