Actualitate

ABA Buzău-Ialomița, dotată cu o ambarcațiune unică pentru colectarea deșeurilor

Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a intrat în posesia unei ambarcațiuni unice din dotarea Apelor Române, un echipament construit special pentru colectarea deșeurilor de pe Lacul Siriu, produs în conformitate cu necesitățile rezultate din activitatea instituției. Ambarcațiunea a fost produsă de o firmă românească, iar provocarea a fost ca echipamentul să respecte câteva reguli de bază: să poată fi transportat pe drumurile publice fără autorizații speciale, iar încărcarea și descărcarea deșeurilor să fie facilă, astfel încât să nu necesite un număr mare de personal.

În plus, firma care s-a ocupat de producerea ambarcațiunii a avut de respectat câteva aspecte deosebit de importante, conform indicațiilor ABA Buzău-Ialomița, privitoare la relieful Lacului Siriu, tipurile de deșeuri regăsite pe suprafața sa, ușurința în a manevra echipamentul, precum și costurile rezonabile. Achiziția a fost făcută cu bani europeni, în cadrul proiectului ProtectStreams4Sea, „Protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră”.

Ambarcațiunea va fi destul de des utilizată, iar un bilanț al ABA Buzău-Ialomița de luna trecută arăta că cea mai mare abundență a gunoaielor a fost stabilită în punctele de investigare de pe acumularea Siriu. Reprezentanții instituției explică acest lucru prin faptul că originea deșeurilor este localizată amonte de lac, acumularea Siriu reprezentând doar un punct de colectare în timp.„În cadrul proiectului ProtectStreams4Sea, pentru realizarea obiectivului principal și anume «Protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră», ABA Buzău-Ialomița a achiziționat o ambarcațiune pentru colectarea deșeurilor de pe suprafața Acumulării Siriu, fiind singurul echipament construit în acest scop din dotarea Apelor Române. Echipamentul naval de colectare a fost produs de o firmă românească după specificațiile tehnice propuse de ABA, care corespund condițiilor locale (morfometria albiei lacului, caracteristicile deșeurilor, personal, consum, mobilitate echipament, versatilitate, fiabilitate, cost de achiziție).  În special, s-a urmărit să se asigure că echipamentul poate fi transportat pe drumurile publice fără a fi nevoie de autorizații speciale (depășirea sarcinii maxime), ca încărcarea și descărcarea deșeurilor colectate să fie ușoară și să fie deservită de un număr mic de personal”, au transmis reprezentanții ABA Buzău-Ialomița.

Articole similare