Economic

A7: Amânare pentru lotul Mizil-Pietroasele

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat o extensie de peste șase luni (193 de zile) pentru asocierea Coni-Trace care lucrează pe lotul 2 al Autostrăzii Moldovei (A7), iar noul termen contractual pentru lotul dintre Mizil și Pietroasele (28 km.) este sfârșitul lunii octombrie 2024. Ordinul pentru începerea lucrărilor s-a dat cu data de 11 august 2022, iar cele 193 de zile se calculează de la data de 11 aprilie 2024.

Practic, se repetă situația de pe lotul 1 Ploiești/Dumbrava-Mizil (21 km.) unde Compania de Drumuri a aprobat extensia de cinci luni pentru Asocierea Pizzarotti-Retter. Ambele loturi aveau termen inițial de finalizare aprilie 2024, dar dincolo de noile termene din contract, oficialii din Ministerul Transporturilor au vorbit despre finalizarea sigură în noiembrie-decembrie, stadiile de execuție fiind, totuși de 43 la sută respectiv 41 la sută la începutul lunii ianuarie 2024.

Întrebat dacă a fost aprobată solicitarea de extensie pentru lotul 2, Mizil-Pietroasele/Costești, directorul general CNAIR, Cristian Pistol, a confirmat prelungirea termenului pentru sfârșitul lunii octombrie 2024 pe care constructorii români și bulgari au solicitat-o încă din toamna anului trecut: „Octombrie 2024. Din ce știu eu, solicitarea a fost analizată și aprobată”,  a răspuns Cristian Pistol, săptămâna trecută, pe șantierul Autostrăzii București Sud. Ulterior, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că săptămâna aceasta, marți, pe 13 februarie, urmează să verifice primele două loturi ale secțiunii Ploiești-Buzău și loturile UMB de la Buzău la Focșani pe care le-a promis finalizate până la sfârșitul acestui an.

La începutul anului, Ministerul Transporturilor anunța că se caută soluții pentru a circula și pe lotul 2 al Autostrăzii Moldovei, lot pe care l-a promis deschis până la sfârșitul anului, dar care nu se continuă cu lotul 3 Pietroasele-Buzău (14 km.), unde Nurol ar urma să înceapă lucrările la 1 martie, contractul fiind semnat în noiembrie 2023. Practic, în scenariul fericit al finalizării loturilor 1 și 2, de la Ploiești (Dumbrava, intersecție A 3) până la Pietroasele (zona localităților Costești/Stâlpu), Ministerul Transporturilor și CNAIR trebuie să asigure descărcarea lotului 2 pentru cel puțin un an, până va fi gata și conexiunea cu lotul 3 Nurol, care are termen de 20 de luni.

Articole similare