Actualitate

A vrut să treacă râul și a sfârșit sub ape

Pompierii buzoieni au scos în această dimineață din apă trupul neînsuflețit al unui bărbat  cu vârsta în jude de 60 de ani, care, după modul în care a fost găsit de oamenii legii, indica faptul că încercase să traverseze râul în căruță.„Bărbatul vroia să traverseze râul. Trupul lui a fost găsit de pompieri în atelaj”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu. Intervenția pompierilor a avut loc la primele ore ale dimineții, din păcate, bărbatul era decedat. Pompierii buzoieni au solicitat pentru această intervenție sprijin de la Hidroelectrica având în vedere că din cauza precipitațiilor cursul râului era foarte puternic. „Am luat legătura cu reprezentanții Hidroelectrica pentru a reduce debitul la baraj și a scăzut astfel nivelul apei pentru a se putea acționa”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu. După ce nivelul apei a mai scăzut, pompierii au putut vedea atelajul în care  bărbatul se afla decedat, prins în coșul căruței.

Despre  cum a decurs toată intervenția din această dimineață, ISU Buzău transmite prin Biroul de Presă că:„ vineri, 26 iunie, în jurul orei 08,00, la ISU Buzău s-a primit un apel de urgență ce semnala o persoană posibil înecată în râul Buzău, pe raza localității Stăncești.

La fața locului s-a deplasat echipajul de căutare salvare din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău, în sprijin fiind mobilizați și jandarmi buzoieni, care  au demarat operaţiunea de căutare a victimei.

După aproximativ trei ore de căutări, victima a fost găsită  şi scoasă din apă.”

Ce recomandă ISU Buzău

Pompierii buzoieni  fac câteva recomandări populației pentru a nu se mai întâmpla astfel de tragedii.

Pentru prevenirea riscurilor de înec, I.S.U. Buzău recomandă:

– scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens;

– nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– nu intrați în apă după expunere îndelungată la soare ori după ce ați consumat alcool;

 – dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;

 – se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;

 – le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apa;

 – este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.”

Ce spun pompierii că trebuie făcut în cazul unei persoane care riscă să se înece

Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute.

Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.

Tratamentul unei victime prin înec presupune patru etape distincte:

-salvarea din apă;

-suportul vital de bază;

-suportul vital avansat;

-îngrijirea post-resuscitare.

Salvarea din apă

Când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.

Întinde-i mâna și trage-l

Folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o văslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.

Aruncă-i și trage-l

Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

Vâslește

Dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

 Intră în apă

Dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

Câteva măsuri de prim ajutor

Dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.

Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducera hipoxiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker